Collector’s item – Dylan in het Nederlands

In 2012 werd gevierd dat Bob Dylan 50 jaar geleden zijn eerste lp – titelloze – uitbracht. De meester vierde dit met het uitbrengen van zijn 35e studio-album; het in brede kring hogelijk gewaardeerde Tempest. In Nederland werd sinds het verschijnen van zijn debuutplaat in alle segmenten van het muziekspectrum eer betoond aan Dylan. Nederlandse vertalingen van zijn werk werden vastgelegd door onder andere Mudfield Skiffle Group (Dat ben ik niet), Conny Vandenbos en René Frank (Wie weet waar het begint), Paul Marselje (Met God op mijn hand), Boudewijn de Groot (Er komen andere tijden) en Dick Poons (Zo is ’t goed – een vertaling van Don’t think twice, it’s allright). Op dit laatste nummer, dat 40 jaar geleden verscheen op single, ligt hier de focus.

Dick Poons – Zo is het goed

Dick Poons werd geboren in Den Haag in 1940. Op veertienjarige leeftijd maakte hij als gitarist deel uit van een trio dat het programma Pukkel & Pukkel voor militairen ten beste gaf.Poons begon zijn professionele carrière ooit als balletdanser, maar werkte ook als tekstschrijver, cabaretier, componist, zanger, producer, regisseur, acteur en gitarist.

Hij zag zichzelf primair als auteur, maar ontdekte dat hij met zijn rustige uitstraling en zijn diepe, donkere stem uitstekend een luisterpubliek kon bedienen. Dat luisterend oor vond hij overigens het beste bij onze zuiderburen. Zo zeer zelfs dat hij naar België verhuisde, waar zijn deels melancholieke, deels mild-gedurfde creaties gehoor vonden. Hij was een tijdlang verbonden aan Maliënkolder, een Vlaamse cabaretgroep.

In 1967 verscheen de LP Een stoel in de hemel, met dertien eigen composities. Twee daarvan prijkten ook op de verzamel-LP Cabarettesque, waarop onder meer ook Martine Bijl, Edwin Rutten en Thuis van Leer (als chansonnier!) te vinden zijn. Het nummer Zo is ’t goed verscheen enkel op single. Poons trekt het nummer naar zich toe met een lekker rollende gitaartokkel en zijn sonore, geruststellende stem. Later kwamen beide nummers van het 45 toeren plaatje terecht op een verzamel-LP in de Dureco serie Veel liefs van... Poons deelde de lp met artiesten als Cornelis Vreeswijk, Ronnie Potsdammer en Gerard Cox.

Dick Poons was ook producer. Hij verzorgde de Elf Provinciën luisterlied-lp serie, waar in platen verschenen van onder andere Cobi Schreijer, Ivan Heylen en Anneke Konings. Ook van Dick Poons zelf verscheen in deze reeks een lp: Een clown genaamd Maupie. Lange tijd heeft Dick gefungeerd als gitarist bij Cobi Schreijer. Er zijn live-opnames beschikbaar die werden gemaakt tijdens het Duitse Burg Waldeck Festival.

De meeste bekendheid vergaarde Dick Poons echter als de stem van David de Kabouter. Hij maakte verschillende radio- en televisieprogramma’s voor de AVRO, VARA en de BRT. Op 22 januari 2009 is hij overleden.

1 gedachte over “Collector’s item – Dylan in het Nederlands”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven