Vloepsuper! – Geen gezeik

Toen de roemruchte, ongeëvenaarde Brabantse groep R.K. Veulpoepers B.V. er in 1982 met een groots afscheidsconcert in het Tilburgse Leypark de brui aan gaf, bleef het muzikale vuur smeulen. Zanger, tekstschrijver, woordvoerder en aanstichter Zjef Naaijkens startte samen met enkele andere ex-Veulpoepers en een aantal verse leden een nieuwe band, die wat minder folky zou moeten gaan klinken. 

Zo spontaan als De Veulpoepers tot wasdom waren gekomen, zo moeizaam kwam de nieuwe band van de grond. Bassist Piet Dekker (ex-Doe Maar) wilde wel meedoen, maar moest wel betaald worden. Evenals de drummer. Maar repertoire – en dus ook optredens – werd nog aan gewerkt. En een naam voor de groep leverde ook hoofdbrekens op. Na talloze namen te hebben afgekeurd – zoals De Hekels, De Ommekeer en Andersom – viel de keus op een anagram voor de Veulpoepers. Sterk of zwak? Van homogeniteit was binnen Vloepsuper! geen sprake, en ook op het podium werd dat merkbaar.

Vloepsuper! – Geen gezeik

De enige single van VloepSuper! die in 1983 verscheen op het eigen Polypoepka-label, klonk echter zeer degelijk en best wel folky. Hoewel Frits Spits, in die tijd een toonaangevende DJ, het nummer Steeds gezeik afdeed als de meest banale plaat die hij kende. Luister zelf of die kwalificatie terecht is.

De B-kant werd gevuld door het lied Lekkerkerk, wat natuurlijk de afvaldump behandelde.

In 1984 viel het doek. Ook de komst van Bots bassist Noudt Janssen kon geen redding meer brengen. Zjef Naaijkens bracht een aantal nummers uit het VloepSuper! repertoire later uit op zijn solo-plaat Harmoniemodel.
In 2009 verscheen bij uitgeverij De Geus het boek Zout bier in Den Egelantier van de hand van Zjef Naaijkens. Hierin blikt hij terug op het wel en wee van het Brabantse fenomeen.

3 gedachten over “Vloepsuper! – <em>Geen gezeik</em>”

 1. Henk van Elst

  Steeds gezeik was wel aardig, maar de B-kant Lekkerkerk vind ik nog steeds een van de beste Nederlands talige nummers ooit. Jammer dat de indertijd aangekondigd LP er nooit is gekomen.

 2. walter van brakel

  Ik kende deze single helemaal niet. Waarschijnlijk door Spits maar weinig gedraaid op de radio. Helaas weet deze man er weinig van. Klinkt nu in 2012 nog steeds erg lekker. Hoe zou hij er nu zelf over denken? Ik was nog op het afscheidsconcert en had Vloepsuper graag een succesvol nieuw leven gegund. Potentie zat, als je dit hoort.

  1. Hans van Deelen

   Ik heb Vloepsuper! zelf één maal live zien spelen, in het Tilburgse Café Den Egelantier. Ik vergeleek het natuurlijk te veel met De Veulpoepers, wat niet helemaal eerlijk was. Spijtig dat het zo’n kort leven was beschoren.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven