Collettivo Decanter – Emilia d’Hercole

Emilia d’Hercole
(Visage VM3022 /Xango Music Distribution)

Het kwartet Italianen wordt gevormd door Marta Caldara (toetsen en idiofonen), Alessia Galeotti (zang), Marco Perona (gitaren) en Vincent Boniface (trekzak, klarinet, sax, fluiten, doedelzak, percussie) en is afkomstig uit de Piemonte. Op het eiland Elba deden ze inspiratie op voor een album met de zee als centraal thema. In eigen composities werden volksverhalen over piraten, visserij, verdrinkingen, reizen, havens etc verwerkt.
Collettivo Decanter klinkt als een gestroomlijnde eenheid. Alle muzikanten leveren bijdragen aan de composities, doch Caldara en Perona verzorgen het leeuwendeel. Muzikaal is het moeilijk in een hokje te plaatsen. Er zijn duidelijk folkelementen aanwezig, zonder traditioneel te zijn. Soms klinkt het Mediterraan, dan weer krijgen nummers een swing die sterk aan Braziliaanse bossanova refereert.
Een enkel nummer wordt ook in het Portugees gezongen. Tevens bedienen ze zich van  het idioom van de meeste Italiaanse singer-songschrijvers. De mix en wat vreemde combinatie van instrumenten (marimba naast flamenco gitaar) intrigeert. Zangeres Galeotti heeft een klassiek geschoolde stem en doet me sterk denken aan Annie Haslam (Renaissance).
Op enkele tracks wordt het kwartet bijgestaan door gastmusici, vooral vocaal, maar tevens strijkers door Folkestra&Folkoro. De Italiaanse teksten staan afgedrukt in het boekje, maar helaas geen vertaling of korte samenvatting.

Scroll naar boven