Combo Nations – Dunya

Dunya
(Grappa Musikkforlag Heilo HCD7323)

Zet een aantal mensen in een hok en ze worden uiteindelijk vrienden. Gaat niet altijd op… Net zoals muzikanten uit verschillende continenten, die allen verschillende instrumenten bespelen, bij elkaar zetten om eclectische muziek te produceren. Multi culti sound op aanvraag…
Laat nu Combo Nations een geslaagd project zijn. Muzikanten uit Iran, India, Ivoorkust, Senegal, Marokko en Noorwegen, alleen werkend en verblijvend in het verrassend muzikale klimaat van Oslo, namen samen Dunya op. Bekendste naam onder de zeven is Solo Cissokho, die met zijn kora een sterk bepalende klank neerzet. Diom de Kossa, ook een van de bekendsten, vormt met Jai Shankar op tabla het percussieduo. Harpreet Bansal  is violiste, maar dan met een Indiase touch, dus veel slide. Haar compositie Sprakle  is een sierlijk werkstuk van ruim 11 minuten, met een fraaie opbouw waarin de afzonderlijke instrumenten telkens even in  spotlights staan, improviserend op een continu repeterende melodielijn. Aissa Tobi (rabab en Sintir), Andrian Fiskum Myhr (contrabas) en Javid Afsari Rad (santur) vullen het gezelschap aan.
Sparkle is haast meditatief, het door Tobi gearrangeerde en gezongen traditionele Ezeyakom swingend.  Ook al versta je de taal niet, meezingen met het refrein is  een uitnodiging en een peulenschil. Als Rad’s compositie Rast  was uitgevoerd door elektronische toverdozen in plaats van authentieke akoestische instrumenten, dan zou het gegarandeerd een hitnotering in de dancecharts halen. Swingen ten top! Maar daarvoor weer een lekker lang uitgesponnen, geïmproviseerd traag stuk.
Met Dunya kan je vele kanten op. De sound is afwisselend, evenals de muziek, maar toch is het geen bij elkaar geraapt zooitje. Er is sprake van een duidelijke structuur, samenhang en doordachte arrangementen. Zo mogen ze vaker topmusici in één studio zetten.

Scroll naar boven