Company of Sinners – Tell me your tale!


(Flakkee Records FR1003 – Achterdijk 29, Stad aan ’t Haringvliet)

Oude muziek, oude ritmen, oude geluidsdrager. Maar dan hebben we het wel gehad met het ‘oude’, en zelfs dat staat ter discussie. Want de muziek van dit Zeeuws gelinkte trio is weliswaar ‘oldtime’ met een link naar Amerikaanse countryblues, ragtime, een werklied of gospel, maar alle composities zijn hedendaags en op drie na van de heren – Koen Raas, René Verhage, Gudy Nijsse – zelf.

Driestemmige vocalen passen binnen het concept, maar de uitvoering weer net niet met twee akoestische gitaren, harmonica, contrabas, wasbord en banjo (in het opgewekte 619, met een muzikale versnelling, de optrekkende trein suggererend). Een lichte eigen touch dus… Vocaal staat de boel, maar echt grote zangers zijn de heren niet. Meerstemmig klinkt het krachtiger, maar ook wat breekbaar.

Verwacht instrumentaal – op wellicht een paar harmonica soli – geen spectaculaire dingen. Het is net als alles gedegen, zorgvuldig en toch met hoorbaar speelplezier. Desondanks onttrek ik me niet aan de indruk dat er voorzichtig gespeeld wordt. Zo komt bijvoorbeeld de solo op Armerd man aarzelend over. Gitaarpartijen, evenals inzetten, lopen niet altijd even synchroon. Het totale geluid is wat dunnetjes. Desondanks valt er genoeg te genieten en live zal het een stuk spontaner en forser overkomen.

Een voorbeeldig debuut dus van deze drie muzikanten, maar een producer had het geheel wat fermer kunnen doen overkomen. Wat geen verbetering behoeft is de aankleding van dit product. Een schitterend vormgegeven hoes en dito inlegblad – met teksten en veel fraai weergegeven foto’s maken het een ‘pak hem beet’ object. Maar daar koop je geen cd …eh… grammofoonplaat voor. Want dit is wél zo’n ‘oldschool’ dingetje. Gewoon uitgeven op bijzonder fraai doorschijnend gemarmerd kwaliteitsvinyl.

Dat wordt een echte collectors item. Wees snel, want grote kans dat die beperkte uitgave (200 stuks) aan je neus voorbij gaat….

Scroll naar boven