Constantinople – Passages

constantinople

Passages
(Buda Musique4790379)

Constantinople is een ensemble onder leiding van Kiya Tabassian (setar, zang). Net als de oorspronkelijke stad wil het muziekgezelschap een smeltkroes zijn van omliggende culturen. Dat doet ze door in wisselende samenstelling albums uit te brengen. Op Passage wordt Tabassian bijgestaan door Charbel Rouhana (ud, zang), Didem Basar (kanun) en Neva Özgun (kemençe).
Aan het instrumentarium kan je al afleiden welke muziek het viertal speelt. De titel van de cd en de naam van de groep complementeren het geheel. De muzikanten zijn afkomstig uit Armenië, Turkije en Iran en ze bieden met Passages een muzikale reis door het oost-mediterrane gebied. Dat doet het gezelschap merendeels instrumentaal, al zijn er een paar tracks waarin de vocalen leidend zijn. Die vind ik zelf het minst aantrekkelijk. Juist die instrumentale stukken, vaak van behoorlijke lengte, transporteren je naar een heerlijke sfeer. Je proeft als het ware de omgeving door de muziek.
De structuur wijkt nauwelijks af van het gekende werk in deze sector: een start met een melodie, waarna volop geïmproviseerd wordt. De combinatie van de instrumenten is wellicht niet standaard. Maar de ud past prima bij de kanun. Dat laatste instrument brengt vaak de swing er in. De setar (de Perzische variant van de Turkse saz) en de kemençe (een instrument uit het Midden-Oosten vergelijkbaar met de Griekse lyra)  nemen grotendeels de soli voor hun rekening. Een aanstekelijke cd, niet al te exotisch, met voldoende kwaliteit.

Scroll naar boven