Coope Boyes & Simpson: In Flanders Fields

Reeds twintig jaar komt het a capella trio Coope Boyes & Simpson geregeld naar de frontstreek van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. In die twintig jaar hebben deze drie uitstekende zangers veel folkliefhebbers in onze Lage Landen bekoord. Dat werd onlangs nog eens duidelijk tijdens hun optreden op het jongste Festival Dranouter. Een volle tent aandachtige toehoorders beloonde hen met een bijzonder warm applaus na elk lied.
cover boek cbs
Een belangrijk persoon in deze Vlaamse geschiedenis van de groep is zeker Piet Chielens, voormalig hoofdredacteur van het folktijdschrift Gandalf en sinds 1996 coördinator van het In Flanders Fields Museum te Ieper. Chielens was van 1992 tot 2007 ook artistiek directeur van Vredesconcerten Passendale. Het is in die functie dat hij in 1993 Jim Boyes, vroeger zanger bij de groep Swan Arcade, contacteerde. Na het horen van zijn aangrijpend lied Down Upon the Dugout Floor wilde hij Jim op een volgend Vredesconcert hebben. Jim vertelde hem dat hij een nieuwe groep aan het vormen was met nog twee mannen. De groep die verder zou gaan onder de naam Coope Boyes & Simpson werd geboekt voor het Vredesconcert in 1994.

In Flanders fields
De verdere geschiedenis over de band van de groep met de Westhoek is te lezen in het fraai uitgegeven boek Coope Boyes & Simpson IN FLANDERS FIELDS. Het bevat ook twee cd’s met daarop vijftig nummers die met de eerste wereldoorlog en de herinnering eraan te maken hebben. Die oorlog van honderd jaar geleden is een belangrijke inspiratiebron voor de groep. Zowat de helft van hun repertoire handelt daarover. En het zijn deze liederen die nu op twee cd’s te horen zijn. De cd’s zijn ook als dubbel-cd te koop, maar ik kan niet anders dan het aanschaffen van het boek met de cd’s aanbevelen. Voor enkele euro’s meer krijg je ook een bijzonder mooi uitgeven boek in handen. Het bevat een uitgebreide tekst van Piet Chielens over zijn twintigjarige relatie met de groep en een tekst van Jim Boyes over zijn band met de streek, een band die zo sterk werd dat hij er drie jaar geleden met zijn vrouw is komen wonen.

Vijftig liederen
Elk van de vijftig liederen wordt ook geduid in het boek, waarbij ook verwezen wordt naar een plaats die aan de oorlog herinnert en naar namen van gesneuvelden. Het geeft een schat aan informatie, zowel over de liederen als over de vele oorlogswonden die in de Westhoek nog zichtbaar zijn. Het boek werd nog interessanter gemaakt door het afdrukken van alle teksten van de liederen die door Boyes en/of Simpson zelf geschreven zijn. En dat zijn er toch een kleine helft van de vijftig.
Voor het overige worden ook veel traditionals gezongen, ondermeer Shule Agra. Er werden vanzelfsprekend meerdere opnames gebruikt uit de verschillende Vredesconcerten waaraan Coope Boyes & Simpson meewerkten, maar het overgrote deel van de liederen werd voor deze uitgave opnieuw opgenomen. Er worden uiteraard veel ernstige liederen gezongen maar er zijn ook leuke nummers te horen. Lloyd George’s Beer is er een van. En het a capella zingen wordt ook wel eens afgewisseld met liederen die instrumentaal begeleid worden. Het is een erg gevarieerd muzikaal geheel geworden.

Fraaie vormgeving
Het boek is ook nog rijkelijk geïllustreerd met bijzonder sprekende originele foto’s van monumenten en landschappen, gemaakt door de jonge fotograaf Thomas Sweertvaegher. Zijn foto’s geven werkelijk een meerwaarde aan dit mooie boek. Ook Manu Veracx van het communicatie- en ontwerpbureau BAD, Belgian Advertising uit Roeselare verdient een bijzondere vermelding voor de fraaie vormgeving van het boek. Het boek is volledig tweetalig. Alle teksten zijn zowel in het Engels als in het Nederlands te lezen. Van de afgedrukte liedteksten zijn ook Nederlandse vertalingen gemaakt.

Kerstmis en Nieuwjaar zijn niet meer ver weg. Dit jaar zal ik niet moeten piekeren over welk cadeau ik zal aanschaffen voor geliefden en vrienden. Dit boek met twee cd’s zal ongetwijfeld een gewaardeerd cadeau zijn. Het boek is (voorlopig?) niet in de boekhandel te koop. Het wordt verkocht in het Flanders Fields Museum te Ieper en kan voor 25 € plus 5 € verzendingskosten besteld worden bij (tel. 00.32(0)57.239450)

Scroll naar boven