Cornelis, de film!

Beter laat dan nooit. Maar nu kwam ons pas ter ore dat de muzikale film die afgelopen winter in Zweden in première ging: Cornelis. Voor menig Zweed is er maar één die zo heet en dat is natuurlijk Cornelis Vreeswijk (“skandinavias Cash”). In Nederland vooral bekend van De nozem en de non en Veronica. Maar in Zweden een grote muzikale held met een indrukwekkend oeuvre.

En dan de film! Die zou natuurlijk ook in Nederland in distributie genomen moeten worden. Maar daar gaan we niet over. Rest ons de Zweedse dvd met En man. En röst. En legend? Cornelis wordt gespeeld door de Noorse Hans Erik Dyvik Husby, maar vooral bekend als voormalig frontman Hank Von Helvete van de death-punkband Turbonegro.

De plotline volgens IMDb: Cornelis is the unique chronicle about one of Sweden’s greatest music legends – Cornelis Vreeswijk. An honest and gripping account of an exceptionally talented, but self-destructive artist’s intense life both on and behind the stage. A man who during his whole life was searching for love and confirmation

Welja, was daar zomer 2010 ook nog de Noorse documentaire Pappa kom hem van regisseur Stein Elvestad. In deze ‘road movie’ gaat zoon Jack Vreeswijk (ook muzikant) op zoek naar antwoorden die hij nooit kreeg toen zijn vader nog leefde.

We zouden een minifilmfestival kunnen organiseren. Doen we er ook nog de Nederlandse documentaire Lever! Leeft! bij.

Cornelis via IMDb

Pappa kom hem via Norwegian Film Institute

Een artikel over Cornelis Vreeswijk verscheen in New Folk Sounds 81 en hier als pdf.

Scroll naar boven