Crackerhash afscheidsconcert/Bertmuziek

Crackerhash afscheidsconcert/Bertmuziek
(eigen beheer, )

Crackerhash is een Noord-Hollandse folkgroep die bestond van 1968 tot 2004 en in die periode 5,5 lp en een cd uitbracht. Met deze dubbele dvd wordt daar essentieel materiaal aan toegevoegd. Het afscheidsconcert vond plaats op 21 november 2004 in het Amsterdamse Pleintheater, waar de groep door de jaren heen een band mee kreeg. Aan deze middag werd meegewerkt door onder meer The English Tapestry, speciaal weer bijeen gekomen voor deze gelegenheid, Frenk van Meeteren, die de Crackerhash lp Louter leed produceerde, en Astrid Nijgh, die op haar lp De razende bol muzikaal werd ondersteund door de groep. De dvd is een haast integraal verslag van dit gebeuren. Oorspronkelijk werd door Kees Boer een dvd gemaakt voor de kleine kring. Die opnames zijn nu door Rob Smaling (oudmedewerker van Janviool en in folkkringen vooral gekend door het AVRO radioprogramma Folk live) aangevuld met eigen videobeelden en  door hem gemonteerd.
In 2009 overleed groepslid Bert Aalbers als gevolg van alvleesklierkanker. De tweede dvd is de registratie door Rob Smaling van een aan hem gewijd herdenkingsconcert, dat plaats vond op 18 februari 2012 onder de naam Bertmuziek, opnieuw in het Pleintheater. Naast veel van de muzikanten die ook in 2004 al van de partij waren, werd nu ook een bijdrage geleverd door onder andere Peer van der Burgh, Cees van der Poel, Carel Kraayenhof, Reinout Koperdraat, Peter Koene en Christel van Noort (inmiddels zelf overleden). Deze opnames werden gemaakt in HD en zijn daardoor van een professionelere kwaliteit dan die van het Crackerhash afscheid. Verwacht echter geen gelikte productie; het is vooral de weerslag van een enerzijds gezellig, en anderzijds emotioneel samenzijn.
Reuze handig is dat op beide dvd’s de mogelijkheid bestaat het gehele concert – inclusief de praatjes tussendoor – te bekijken, of alleen de muziekstukken. Van elke verkochte dvd-box gaat € 5,00 naar het KWF, ingedachtig de ziekte waaraan Bert Aalbers overleed. Wie zicht wil krijgen op een belangrijk deel van de Nederlandse folkgeschiedenis, haalt met deze dubbel-dvd een belangrijk document in huis.

Scroll naar boven