Daimh – Sula

(Goat Island Music GIMCD006, Birnam Distribution)

Het van de Gaelic eilanden afkomstige Daimh wordt omschreven als een supergroep. De groepsleden zijn stuk voor stuk geen onbekende figuren in het Schotse wereldje: Alasdair White  (fiddles, banjo), Angus MacKenzie (bagpipes, whistles), Ellen MacDonald (Gaelic zang), Gabe McVarish (fiddles), Murdo Cameron (accordion, mandola) en Ross Martin (gitaren).

In de afgelopen twee decennia verschenen een EP en 6 albums, waarvan Sula de meest recente is. Het album werd opgenomen op het Outer Hibriden eiland Bernera en met de oud Noorse benaming vernoemd naar de Jan van Gent, de grootste zeevogel in de Noord Atlantische streken en zich thuisvoelend in een klimaat dat past bij de Hebriden. De muziek klinkt zeer Schots-Gaelic vertrouwd. In eerste plaats dankzij de instrumentatie met doedelzak en unisono fiddle, de in open stemming spelende ritmische gitaar en hier en daar accordeon of de mandola als alternatief voor de bouzouki. Maar ook wat betreft het gevarieerde aanbod aan moord- en zeeballaden, lullabies en love songs, de jigs, reels en strathspeys.

Ook de kenmerkende strofenherhaling in de Gaelic waulking songs (Chaidh Mis’ a dh’Eubhal Imprig) valt te ontdekken. Ellen MacDonald beschikt over een fraaie, zachtaardige stem met toch voldoende power. Die komt heel mooi uit de verf in de verstilde, melancholische ballade Tàladh Choinnich Òig. Hij zou zo uit het repertoire van Julie Fowlis kunnen komen. An Dubh Ghleannach start a capella, maar zeer secuur en uiterst geraffineerd wordt telkens een laagje (begeleiding) opgebouwd.

Scroll naar boven