Dal:um – Similar & different

Similar & different
(Glitterbeat tak:til; Xango Music Distribution)

De titel van de cd is een verklaring voor de gebruikte instrumenten. De Gayageum en de Geomungo zijn twee traditionele Koreaanse instrumenten, behorend tot de zither familie. Ze hebben veel overeenkomsten, maar kennen toch een eigen geluid. Dat is enigszins vergelijkbaar met de hier bekendere Japanse variant, de koto. De aangeslagen of geplukte snaren hebben weinig sustain en klinken wat dof. Wel karakteristiek zijn de glissandi van noten, veroorzaakt door de snaar te buiten door er op te drukken.

De instrumenten worden bespeeld door Ha Suyean en Hwang Hyeyoung en die beheersen ze tot in de puntjes. Wie van lyrische en melodische deuntjes houdt kan stoppen met verder lezen. De muziek die Ha Suyean en Hwang Hyeyoung voortbrengen kan je onder ‘artmusic’ rangschikken. Ze is experimenteel met vele toonsoortwisselingen, vreemde toonopvolgingen, ritmeveranderingen en soms geheel afwijkende sferen in één composities, als ware het kleine symfonieën.

Toch is het fascinerend wat de twee brengen. Soms is het futuristisch, zoals de opening van de eerste track waarin de instrumenten worden beklopt, geslagen, gestreken, etcetera. Die geluiden gaan door effectdozen, waarbij je je in een spannende thriller waant. Langzaam maar doelbewust ontstaat meer en meer melodie en ritme en met enig fatsoen hoor je zelfs een echte Koreaanse bluesriff.

Naast de treble snaren, waarmee de melodieën vorm krijgen, spelen de bassnaren en bepalende rol. Ze geven een ritmisch patroon aan, klinken krachtig, sterk en doordringend zonder dominant te zijn. Zo ontstaat een fascinerende soundtrack van experimentele muziek op authentieke volksinstrumenten. Niet verkeerd…

Scroll naar boven