Dan Ar Braz – Dan ar Dans

Dan ar Dans
(Paker CD DAB06, Xango Music Distribution)

Dan Ar Braz speelt 60 jaar gitaar. Die geschiedenis doorloopt hij op een – gedeeltelijke – overzichts-cd. In het boekje van de cd beschrijft Ar Braz zijn gitaren en in welke combinatie of situatie hij dat precieze instrument bespeelde. Sommigen zweren bij een en hetzelfde merk of type. Ar Braz bouwde een hele collectie op en wisselde met regelmaat. Maar hoe verschillend soms de zes snaren van bepaalde instrumenten zijn, een betere of goede gitarist word en blijf je niet (afhankelijk) van één instrument.
Ar Braz gaat er op deze cd ouderwets lekker rockend tegenaan, waar hij op voorgaande albums nog wel eens ingehouden aan het werk was. Veel elektrisch gitaargenot ook, al passeren enkele nummers waarin de akoestische gitaar een hoofdrol vertolkt. Toch is juist dat elektrische geluid, met ietwat vervorming en galm een sterk kenmerk van de Bretoen en dat wordt hier ten volste uitgespeeld.
Op één nummer na, het eigen gecomponeerde Left in peace, betreft het allemaal instrumentalen. En op een handjevol nieuwe(re) composities is het merendeel een hernieuwde uitvoering van oud(er) materiaal. Het begint gelijk erg sterk met een hernomen versie van wellicht Ar Braz’s meest bekende bijdrage aan zijn Stivell periode, Pop plinn. De hernieuwde versie van de klassieker uit A Olympia mist de magie van het live album, maar doet muzikaal daar niet voor onder. Nog twee tracks worden toegeschreven aan – de samenwerking met – Stivell: Ton bale Pourled en Bal a dans plinn.
Verder een fraaie bewerking van één van Ar Braz’s meest gelouterde composities Belong (remix). Dezelfde ‘dansmuziek met huppel’ als herkenningseigenschap kom je tegen in Orgies Nocturnes en Dans Fisel. Waarmee duidelijk wordt dat de Bretonse volksmelodieën sterker dan ooit op een Ar Braz album naar voren komen. De fraaie afsluiter Evit ar Barzh behoort tot de sterkste gitaarspelstaaltjes in zijn carrière.
Een twintigtal gastmusici – waaronder Jonathan Dour, Benoit Widemann, Yannick Hardouin en Fred Guichen – staan de gitarist bij met gitaren, drums, bas, keyboards (inclusief de onvermijdelijke Leslie), viool en bombardes.
Met zo’n album mag je van mij nog zeker twintig jaar door, Dan!

Scroll naar boven