Daniël Lohues – Sowieso

Sowieso
(Ericana Records)

Daniël Lohues stond dit jaar aan het begin van een tournee. Op het laatste moment blies hij zijn muzikale rondreis af wegens ‘gezondheidsredenen’. Het bijbehorende album (op cd, vinyl en via streamingsdiensten) lag gelukkig al wel op de plank en daar valt volop van te genieten.

De zanger-liedschrijver kennen we ondertussen van zijn heerlijke teksten, waarin dichterlijke filosofietjes terugleiden naar de alledaagse werkelijkheid. De inzet van zijn instrumentarium is bewonderenswaardig, maar deze keer doet hij er nog een schepje bovenop. De liedjes onder zijn regie begeleid door een legertje muzikanten, groeien uit tot een schitterende mengeling van tekst en klank. Countryrock (Dansen in de modder) en gospel (Zij hef niks) rekken de Drentse americana verder op.

In alle liedjes heb je het gevoel dichtbij de zanger te staan. Neem het folky Ie maggen hier altied henkommen waar je zo met Lohues mee wilt gaan, of Over joe waar een cello de afscheidsstemming accentueert. In de laatste tracks is de liefde nooit ver weg of soms juist wel. Maar de liefde voor muziek vind je terug in elk van de dertien liedjes. Ze zijn allemaal even boeiend.

De muzikale weg die Lohues bewandelt lijkt steeds verder omhoog te gaan.

Scroll naar boven