Muziekspecial Gerard van Maasakkers op Nederland 2

‘Dansen om de dans te ontspringen’
Gerard van Maasakkers op TV

Vrijdag 23 maart 17:35 uur wordt de televisiedocumentaire ‘Dansen om de dans te ontspringen’ (originele titel: Dançamos para não dançar) van zanger Gerard van Maasakkers (Gouden Harp 2009) en producent Jeroen Veldkamp uitgezonden op Nederland 2.
Aanleiding van het project is de impact van een reportage in het jeugdjournaal op Van Maasakkers. Daarin ontvangt Mayra Avellar uit handen van Desmond Tutu de kindervredesprijs vanwege haar strijd voor kinderrechten in Vila Cruzeiro, een favela (sloppenwijk) in Rio de Janeiro en één van de gevaarlijkste plekken van de wereld.

De documentaire, door Omroep Max geprogrammeerd als muziekspecial, verhaalt over het ontstaan van het lied ‘Dansen’ wat Van Maasakkers, in samenwerking met zangers en percussionisten uit de favelas van Rio de Janeiro, maakte.
De documentaire geeft een zeer indringend en confronterend beeld van het harde, dagelijkse leven in de favelas van Rio, waar Van Maasakkers het nummer én de videoclip op nam. Gerard is gedurende het project begeleid door Nanko van Buuren, oprichter en directeur van de Braziliaanse maatschappelijke organisatie IBISS. Hij neemt Gerard in de documentaire mee in het opbouwwerk wat hij verricht in de favelas van Rio. De confrontatie met die dagelijkse werkelijkheid, waar het leven van een kindsoldaat in de drugsmaffia niets blijkt voor te stellen, grijpt Gerard enorm aan. Hij vertaalt dat naar het nummer ‘Dansen’, dat het hoogtepunt werd van zijn theatertour ‘Deze Jongen’. Mayra Avellar is aanwezig bij de première in Amsterdam en zingt live het lied mee.

De documentaire is een verhaal over inspiratie, Braziliaans temperament, hoop en liefde voor het leven. Met de documentaire hopen Van Maasakkers en Veldkamp dat er meer aandacht komt voor de erbarmelijke omstandigheden voor kinderen in de favelas van Rio de Janeiro en het opbouwwerk wat IBISS verricht. Mede met de komst van het Wereld Kampioenschap Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro in het vooruitzicht.
Documentaire : Dansen om de dans te ontspringen
Uitzenddatum : Vrijdag 23 maart 2012
Tijd : 17:35uur
Zender : Nederland 2 (Omroep MAX)

Scroll naar boven