Dapper’s Delight

Blokfluit en concertina, twee instrumenten die je binnen de folkmuziek regelmatig tegenkomt, maar zelden in deze specifieke combinatie. Het Amsterdamse duo Dapper’s Delight laat horen hoe ze deze twee verschillende instrumenten op een eigen manier laat samenkomen.

Dit bijzondere duo bestaat uit Susanna Borsch op de blokfluit en Adrian Brown op de concertina. Beiden nemen ook de zang voor hun rekening. Sinds 2009 treden de muzikanten als duo op en verbazen ze hun publiek met hun eigen stijl. De muziek is voor beiden van jongs af aan een belangrijke factor in hun leven. Borsch treft een gedreven blokfluitlerares die haar inspireerde en haar deel liet nemen aan competities en masterclasses. Het is dan ook niet meer dan logisch voor haar dat hier een conservatoriumstudie uit voortkomt. Tijdens die studie ligt de focus vooral op werken uit de renaissance, barok en de hedendaagse muziek. Brown is een nazaat van een familie waarin het zelf maken en schrijven van muziek aan de orde van de dag is. Als morrisdanser en bespeler van de concertina is de liefde voor de traditionele muziek altijd dichtbij. Hij heeft een naam opgebouwd als blokfluitbouwer en na omzwervingen langs verschillende andere instrumenten is hij sinds een aantal jaren teruggekeerd bij zijn geliefde concertina.

Ontstaan van het duo
De eerste keer dat ze samen spelen is acht jaar geleden. Voor een verjaardagsfeest van een vriend draaiden ze een kort optreden in elkaar en drie jaar later, nadat Brown een Suttner concertina kreeg, stellen ze zonder enige haast een eigen repertoire samen. Tijdens fietsvakanties halen ze hun instrumenten te voorschijn om op straat te spelen. Naar eigen zeggen een uitstekende manier om ervaring op te doen en je instrument te leren kennen. Je moet wel doorspelen, je moet er iets van maken zonder dat de druk te hoog is en tegelijkertijd blijft er ruimte om te experimenteren. Ze geven dan ook toe dat de combinatie van instrumenten door toeval is ontstaan en dat er geen diepere gedachte achter zit. Wel is er heel bewust gekeken welk type blokfluit er bij de concertina en het repertoire past en zo is er een collectie van blokfluiten ontstaan in verschillende octaven. De zoektocht naar het juiste repertoire voert langs verschillende stijlen, van middeleeuwse estampita tot aan fanfare muziek. Wanneer ze een compositie kiezen vragen ze zich heel bewust af of ze nog iets aan de muziek kunnen toevoegen. Zeker bij bekende stukken is het van belang dat het niet een zoveelste versie van een deun is. Op dit moment omschrijft het duo de werkwijze en repertoirekeuze als een combinatie tussen de klassieke manier van spelen en de vrijheid om een eigen weg te volgen. Dat laatste doen ze door zelf een tweede stem te schrijven, een harmonisatie te ontwikkelen of stukken te combineren.

 

Debuut album
Tijdens het opnemen van de debuut CD hebben de muzikanten steeds een zo groot mogelijke afwisseling in klank voor ogen. Daarbij gaan ze niet uit van de beperkingen van een duo, maar ervaren ze zichzelf meer als een gecomprimeerde versie van een groter ensemble. Er zijn akkoorden en teksten, en er is melodie. De concertina is het ultieme dansmuziekinstrument en de blokfluit kenmerkt de rijkdom van de renaissance en het baroktijdperk. Juist al deze facetten bij elkaar zorgen voor de eigenheid van Dapper’s Delight. Het lastige van deze eigen sound is dat ze eigenlijk niet authentiek genoeg is voor de oude muziekfestivals en wellicht te gepolijst klinken voor de folkclubs. Juist het feit dat ze niet in een hoekje vastzitten en geen voorbeeldgroep kennen, zien ze zelf als een voordeel en geeft de uitdaging om een geheel eigen plek te veroveren binnen de muziek.

Overige projecten
Voor de muzikanten is Dapper’s Delight een heerlijk project om aan te werken, toch is het verre van hun enige betrokkenheid bij muzikale projecten. Brown maakt nog steeds zelf blokfluiten en geeft les in uitvoeringspraktijk van renaissance polyfonie aan studenten van conservatoria. Borsch speelt in verschillende renaissance en hedendaagse muziekensembles en heeft grote interesse in het uitbreiden van hedendaags blokfluitrepertoire. Ook werkt ze samen met componisten aan nieuwe werken voor blokfluit en elektronica en sluit ze regelmatig aan bij een diversiteit aan gelegenheidsprojecten.

Deze gedrevenheid van beide muzikanten laat zien dat we ook na dit album nog heel wat bijzondere muziek van ze mogen verwachten, zowel als duo als in andere samenstellingen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.dappersdelight.com voor meer informatie, aanschaf van de CD of de laatste concertdata.

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven