Darlingside – Extralife

Extralife
(More Dog Records/ Thirthy Tigers MDR003)

Darlingside is een Amerikaans kwartet uit Massachusetts. Ze maakten met hun vorige cd Bird says en de EP Wippoorwill grote indruk. Met name live. Het gezelschap heeft een onconventionele manier van optreden: alle vier staan in een halve cirkel gegroepeerd rond één condensator microfoon en zingen door natuurlijke dynamiek, plaatsbepaling en fysieke handelingen in perfecte vierstemmige harmonie.  Voeg dat bij het brede instrumentarium (elektrische gitaar met effecten, akoestische gitaren, basgitaar, banjo, mandoline, viool, cello, percussie) waarmee ze ‘chamber folkmusic’ produceren en je hebt The Beach Boys van de 21e eeuw.
Vooral die vocalen trekken de aandacht, maar de afwisseling in instrumentarium en de pakkende songs die ze creëren maken de boel pas echt compleet.  Het nieuwe album Extralife is wel even wennen. De sounds is verbreed met gebruik van soundscapes, keyboards en elektronische gadgets, zoals de tonen uit een videogame in Eschaton. De titel dekt de min of meer thematische inhoud van het album. Je kan ze linken aan een post apocalyptische wereld, waarbij je, net als in een videogame, een extra leven kan verdienen.
Zo zwaar als het klinkt is het niet. Darlingside is geen wereldverbeteraar op de barricaden. Ze geven slechts een indicatie, maar wel relativerend, soms met spitsvondige taalwendingen en humor in die teksten. Muzikaal is de sound dus breder, maar nog steeds zijn de meeste songs erg toegankelijk en nooit langer dan pakweg 4 a 5 minuten.
Darlingside heeft het in zich om je direct te winnen, waarbij de liedjes in je hoofd blijven rondzweven. Net als hun illustere voorgangers in de jaren zestig kan je hun muziek moeilijk in één hokje vangen. De eclectische muziek omvat invloeden uit de folk, de bluegrass, indiepop, klassiek, hier en daar een vleugje jazz en de zestiger jaren Westcoast muziek. Geen allegaartje, maar een consciëntieuze doch toegankelijke eigen Darlingside sound.

 

Scroll naar boven