David Philips – December wine (the 4 track tapes)

David Philips

December wine (4 track tapes)
(Black & Tan Records B&T038)

David Philips is een bijzondere muzikant. Voor hem geen glamour en glitter, maar pure muziek staat voorop. Dat bleek al uit de voorganger van dit album The rooftop recordings. Dat album nam hij op zonder overdubs op zijn dakterras in Barcelona. Het was een van de mooiste album dat jaar met natuurlijke, eerlijke, doorleefde muziek.
Ook met December wine is wat aan de hand. Uitgekiende technische hulpmiddelen staan de huidige muzikant ten dienste en digitale registratie lijkt het toverwoord te zijn voor een eerste klas product. Philips ging aan de slag met een in deze dagen prehistorisch lijkende Tascam Portastudio 4 track cassetterecorder. Destijds een vermogen kostend en het hulpmiddel bij uitstek voor de semi amateur muzikant die toch nog een beetje kwalitatief klinkende multitrack opname wilde maken. Aanvankelijk waren de opnamen ook bedoeld als demo, maar het geluid, de sfeer en vooral de warmte van de opnamen deden hem en labeleigenaar Jan Mittendorp besluiten om de opnamen als volwaardige cd uit te brengen.
En niet onterecht!. December wine mag dan een lo-fi productie zijn, maar wel super high quality. Niet in de laatste plaats door de songs en de uitvoering daarvan door Philips. Die zijn direct, zonder opsmuk, levendig. Philips gitaarspel is zeer dienend, uiterst effectief, maar meer dan gemiddeld een deuntje meetokkelend. Zijn stem is enerzijds meeslepend, anderzijds krachtig en fors. Zijn composities zou je kunnen plaatsen in het rijtje eigentijdse folk, blues, country en soms zelfs de betere popmuziek. Zo is de titelsong een schoolvoorbeeld van een talking blues.
Ondanks de beperkingen van de vier track opnamen zijn er toch meer uitgewerkte arrangementen dan op de voorganger. Meestal hoor je gitaar en stem, aangevuld met een eenvoudige (voet?)percussie. Doch in Life on a wing, Lonely en The man in the moon looks scared vult Philips het aan met een heus drumstel. In Big things is de stem door een compressor gehaald wat een vervreemdend, haast ouderwets effect geeft. In een tweetal nummers geeft Philips het lied een krachtige ondersteuning door middel van een elektrische gitaar. Het mag allemaal van mij. Hoe dan ook, David Philips is en blijft een van de meest interessante singer/songwriters van dit moment.

Scroll naar boven