De Havilland – De Havilland EP

De Havilland
(Factasy SF 202001)

De Havilland is vernoemd naar actrice Olivia De Havilland en de gelijknamige vliegtuigbouwer die bijdroeg aan de bevrijding van het fascisme. Artistiek kan je het werk van het kwartet wel noemen, creatief ook, maar niet ‘bevrijdend’. Daarvoor zit het te strak in het alternatieve popfolk korset.

De groep is opgebouwd rond componist Rudolf Hecke uit Kortenberg. Zelf voert hij niet uit, maar de songs werden bewerkt voor uitvoer door zangeres Nathalie van den Meutter. Ze beschikt over een zwoele warme, haast soul-achtige stem. Ze speelt daarnaast harmonium. Vaste groepsleden zijn Willem Heylen (gitaren) en Lotte de Peuter (backing vocals, fluit en percussie).

Desondanks kent de muziek van de Havilland een elektronisch karakter. Koen Renders is daarvoor verantwoordelijk, met een grote rol voor bassist Xavier de Clercq, die met de synthbas nadrukkelijk aanwezig is in het klankbeeld. Een drummer en strijkkwartet vullen de rest aan.

The disease vind ik het meest aansprekende nummer vanwege de vlotte melodie. Gardienne, met strijkkwartet en de dromerige aan gothic refererende inkleuring klinkt pruimbaar, waarbij Renaissance of Within Temptation even om de hoek komen kijken. De link naar folkmuziek is me daarbij ontgaan.

Scroll naar boven