De Held – Alcatraz

De Held - Alcatraz

Alcatraz
(Petrol, www.petrolmusic.be)

In 2011 verraste Jo Jacobs, alias De Held, op zijn 41e levensjaar met een titelloze debuut-cd, volledig geschreven, ingespeeld en -gezongen door hemzelf in samenwerking met Gaëtan Vandewoude. Zo’n vier jaar later is er het vervolg onder de titel Alcatraz, nóg meer een solo-product. De twaalf nummers van eigen hand werden gearrangeerd, gespeeld en opgenomen door Jo Jacobs. Enkel werden in een andere studio drums en percussie toegevoegd door Karel De Backer en Hammond orgel door Wouter van Belle, die tevens de geluidsmix verzorgde.
Waar zijn eerste plaat een staalkaart was van zijn tot dan toe geschreven repertoire, Alcatraz ontstond in een korte periode in een afzondering geplande schrijfsessie. Het komt de homogeniteit van het materiaal zeker ten goede.
De Held schrijft en zingt eenvoudige liedjes, die echter een geweldige overtuigingskracht bezitten, troostend zijn, prikkelend ook, en je rechtstreeks (kunnen) aanspreken. Luisterliedjes pur sang. ‘Donkere broze slaapkamermuziek met tedere lichtpunten’ las ik ergens, en daar kan ik me in vinden.
De albumtitel Alcatraz beschrijft het gevoel van vastzitten, het niet vooruit komen. Het overpeinzen van waarom alles is zoals het is, en wat er wel of niet aan valt te doen. Het sprankje hoop op uitkomst wordt neergelegd in Van hier tot ginder en in Nog vlug, de afsluitende liedjes van de cd, met daartussenin het instrumentale Flashback.
Min of meer een conceptalbum dus, waar je echt voor moet gaan zitten. En waar je een paar luisterbeurten voor nodig hebt om de schoonheid ervan goed te doorgronden. De aanhouder wordt vorstelijk beloond.

Scroll naar boven