De Kift – Bidonville

De Kift - Bidonville

Bidonville
(Kift2014, Sonic Rendezvous)

De Zaanse muziek- en theatergroep De Kift bestaat ruim 25 jaar en heeft in die tijd een groot aantal producties neergezet die een mengvorm van punk, fanfare, folk,  en literatuur omvatten. Een eigenzinnige aanpak, die ook internationaal de aandacht trekt, bijvoorbeeld in Frankrijk, waar in 2006 en 2007 special voor die markt gemaakte cd’s werden uitgebracht.
Een niet onbelangrijke reden om werk van De Kift aan te schaffen is de fantastische verpakking die elke keer weer wordt bedacht. Dat loopt van een sigarendoosje, tot een schilderij, tot een kookboek. Werkelijk geweldig. Bij Bidonville wordt de cd-koper vergast op een stapel internationale hyperinflatie bankbiljetten, bijeen gehouden door een postelastiek. Op die bankbiljetten vind je alle teksten in het Nederlands en in het Engels afgedrukt.
Voor Bidonville werkt De Kift samen met acteur Sanne den Hartogh. Voor Oerol 2014 werd het als een theaterspektakel ontwikkeld en vijftien keer gespeeld voor een uitverkochte ‘zaal’ – een enorme, zelfgebouwde vuilnisbelt in het bos. De Kift stelt de teksten samen uit fragmenten uit de wereldliteratuur, en deze keer ook uit film en documentaire. Zo werd er gebruik gemaakt van werk van Jan Jacob Slauerhoff, Martinus Nijhoff, Dante Alighieri, Jack Kerouac, Terry Gilliam en Werner Schwab.
Bidonville bevat zestien tracks, waarbij meestal gesproken woord overgaat in zang. Het instrumentarium dat wordt ingezet is breed, zowel qua aantal als qua vorm – van autoharp en citer tot glasorgel en bastuba. Met natuurlijk een ondergrond van gitaar-bas-drums. En niet te vergeten de koperblazers. Betreed de bijzondere muziektheaterwereld van De Kift.

Scroll naar boven