De Tour de France in officiële liedjes en muziek

De Tour de France 2013 is gereden. Op de televisie geen ‘Avondetappe’ en geen ‘Vive le vélo’ meer tot volgend jaar. Om nog wat na te genieten kan de cd Le vélo en chansons dienstig zijn. Er verschenen weer tal van boeken over de Tour en zijn geschiedenis, maar deze cd laat een stuk ‘muzikale’ geschiedenis van de Tour de France horen. Er was immers een tijd dat de Tourorganisatoren een of enkele liederen als officiële liederen van dat grote sportieve circus uitriepen.

De cd, die in 1995 werd samengesteld door La Discothèque Centrale de Radio France en door Radio France werd uitgegeven, vermeldt de periode 1927-1950. Heel vaak kregen deze liederen het label ‘Marche officielle du Tour de France’ met daarachter het jaartal: 1934, 1936, 1937, 1939, 1947… mee. Een andere keer heet het ‘Chanson officielle du Tour de France 1933’ of ‘Valse chantée du Tour de France 1937’. Die laatste vermelding kreeg het lied Doux secret d’amour dat gezongen is door Tino Rossi.

Het oudste nummer op deze cd, Les Tours de France uit 1927, wordt gezongen door een wielerkampioen die, gekwetst tijdens Wereldoorlog I en in de onmogelijkheid nog te fietsen, in de wereld van caf’-conc’ en music-hall zijn brood ging verdienen. André Perchiot was een groot sprintkampioen op de baan. In 1931 zong hij ook nog Sur l’ velo, met de bijkomende vermelding ‘chanson sportive’.

Er zijn ook andere bekende namen die zo’n Tour-lied zongen of speelden, zoals de accordeonisten Frédo Gardoni, bijgenaamd Frédo le Magnifique, en Jo Privat. Het recentste nummer uit 1950 heeft als titel Faire le Tour de France en wordt gezongen door Les Sœurs Étienne. ‘Tour’ is wel het meest voorkomende woord in de titels van deze nummers. Enkele voorbeelden: C’est un Tour, On tourne autour du Tour, À qui le Tour?, Le Tour qui passe enzovoort. Natuurlijk ontbreekt ook Le maillot jaune niet, in 1936 gespeeld door Frédo Gardoni met een in koor gezongen refrein.

tourde france2

De cd is in zijn oorspronkelijke uitgave niet meer in de handel. Maar wie deze erg populaire Franse muziek, vooral uit het interbellum, echt wil horen hoeft niet te wanhopen. In het 5 cd-koffertje met Franse chansons dat vorig jaar door de Tourorganisatie werd uitgegeven, is die reeks ‘officiële’ Tourliedjes hernomen.

Scroll naar boven