De Troebadoers – Onbekinde wegen

Onbekinde wegen
(Marista MCD 18237)

Vijf jaar geleden staken drie Groninger zangers, Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot, de koppen bij elkaar om een theatertour op te zetten. Die optredens in het Nederlandse Noorden waren uiterst succesvol. Twee jaar later verscheen een cd die eveneens hoge ogen scoorde. Een nieuwe theatertournee en een tweede schijf zijn dus een logisch gevolg. De door het trio omarmde americana is wederom het handelsmerk.

De liedjes in het Gronings zijn ook nu afwisselend. De variatie zit niet alleen in de uitwerking, maar ook in de inbreng van de drie zanger-gitarist-liedschrijvers. Opvallend is het filosofische en fraai vormgegeven As dammit mien inde komt (Als straks mijn einde komt) geschreven en gezongen door de veertiger(!) de Groot. Het in country gedoopte Spul dat waarkt zit Vissering als een oude jas op zijn lijf gegoten en Jongedijk brengt de titelsong als een track uit een klassieke western.

Sterke gastmuzikanten geven de twaalf nummers extra body. Daarbij Herman Grimme die vaak ingetogen en soms nadrukkelijk de toetsen beroert en een vingervlugge Joost Prinsen met aanvullende gitaarklanken.

Voor wie zich al heeft verkneukeld aan de Veenhoes sessies, zal deze schijf geen verrassing zijn. Maar ook deze keer is de meerstemmige zang weer onnavolgbaar.

Scroll naar boven