De Vliering – Fietsen in de polder

De vliering

Fietsen in de polder
(Silvox Sil 331)

In folkrockband De Vliering wordt aardig wat recent en minder recent Nederlandse folkverleden verenigd: zangeres Helga Buitelaar was eerder actief in Dirom Darom, Wouter Kuyper (trekharmonica) werd bekend met Lirio, gitarist Ruud Verschoor maakte deel uit van Sistrum en Kees Komen drumde in McVolk. Het vijfde groepslid is Ronald van Luijk, die de basgitaar hanteert. Mijn verwachtingen waren vanwege de gebundelde folkgeschiedenis tamelijk hooggespannen. En die worden slechts ten dele ingelost. Mijn belangrijkste aarzeling bij De Vliering is dat er te weinig sprake is van hecht samenspel. Het is te voorzichtig, te ingehouden. De drums en de bas zouden samen één blok moeten vormen, waar de trekharmonica ritmisch gezien ook meer aan zou kunnen bijdragen. Maar het klinkt op te veel momenten als losse instrumenten.
Het goede nieuws is dat het repertoire – dat volledig door de bandleden zelf werd geschreven, maar waarvoor Helga Buitelaar tekstueel gezien de belangrijkste leverancier was – een prettige mix is van kleinkunst en volksmuziek. De ballade Leigrijs en het van loom swingend naar uptempo switchende lied Geef mij een man overtuigen bijvoorbeeld in voldoende mate. Weerom rockt het sterkst, dankzij een aanhoudende riff op de elektrische gitaar en een daardoorheen gevlochten doedelzak. De afsluiter Ga diep zorgt ervoor dat je automatisch gaan meebewegen.
Wat totaal ontbreekt bij de cd is informatie. Slechts de naam van de groep, de titel van de cd en de titels van de dertien tracks worden vermeld. Minder dan dat is onmogelijk.
Overigens wordt De Vliering ‘op grotere podia’ ondersteund door drie achtergrondzangeressen. Benieuwd op welke manier dat het totaalgeluid beïnvloedt.

 

Scroll naar boven