Decombel-Van Mierlo – Marafiki

Marafiki
(Trad Records Trad020)

Maarten Decombel (gitaren, mandola) en Toon van Mierlo (diatonisch accordeon, doedelzakken) kennen elkaar al heel lang. Ze spelen in diverse formaties samen, onder andere in Naragonia, en duelleren in hun vrije tijd, voor optredens en bij elke andere gelegenheid met elkaar. Muzikaal wel te verstaan. En dat duel gaat in volstrekte harmonie.
De achter ons liggende lockdown periode bracht het tweetal nog dichter bij elkaar in een besluit hun debuut als cd-duo te maken. Het is één van de meest prettige verworvenheden van de coronacrisis. Want zonder corona had dit schitterende schijfje waarschijnlijk nooit het laserlicht gezien. Te druk met andere zaken….

We weten dat Van Mierlo een zeer kundig en vooral zeer veelzijdig muzikant is. Wie een diatonisch accordeon wil horen fluisteren, zwieren, ontroeren, waarbij elke noot raak is, hoeft niet buiten de Beneluxgrenzen te zoeken. Zijn instrument klinkt warm, zacht, verfijnd en toch vol expressie. De melodieën zijn vloeiend met adequate ritmen. En dat geldt evenzeer voor de doedelzakken die ruisen in enkele composities.

Decombel is een van de vandaaldragers van de Vlaamse gitaarscene. Zijn spel is gedoseerd, perfect in balans tussen voldoende noten en evenzeer rust. Hij produceert fraaie begeleidingsakkoorden en zijn soli zijn subtiel, maar houtsnijdend. Ogenschijnlijk onopvallend, maar in vele gedaanten het fundament én het cement tussen de stenen. Hoor hem excelleren in het jazzy Criollita  en een carrière in de swing ligt open.

De cd opent met een bewerking van Roger Tallroth’s (Vǻsen) Kom Hem. Ergens heeft het duo wel wat overeenkomsten met dat zowel ontroerende en als powerbank fungerende Zweedse trio. Van Mierlo draagt 5 composities aan, Decombel slecht één, Gaston Bueno Lobo en Alessandro Morelli de resterende. Er is een gastbijdrage van Olle Geris in 7h swim/Salut les grues op musette, een heerlijk zwierende wals.

Dit voortreffelijke album, een van de hoogtepunten van het lopende jaar, doet verlangen naar meer, maar ik hoop dat daar toch geen nieuwe lockdown voor nodig is…

Scroll naar boven