Deitsch – Mittsommer sessions

Mittsommer sessions
(Artes ARCD5020)

Jürgen Treyz en Gudrun Walter – zie Cara’s Grounded – vormen ook de kern van Deitsch. Ooit begonnen als duo, toen een trio, weer een duo, maar op dit album als kwartet met violiste Barbara Hintermeier en fluit- en doedelzakspeler Steffen Gabriel. Duidelijk is in welk jaargetijde Mittsommer sessions werd opgenomen. Je zult dan bij 38 graden in de schaduw tijdens een hittegolf Der winter ist vergangen opnemen. Lijkt een beetje op jezelf kwellen… Maar het resultaat mag er zijn.

Het is een van de vier songs die het album telt. Es geht eine dunkle Wolk herein gaat gepaard met een syncopisch ritme met Cara DNA. Goethe’s Er war ein König in Thule is een mooie melodische ballade met een fraai harmonisch intermezzo gecomponeerd door Treyz. Maar in tegenstelling tot eerdere Deitsch albums staan de instrumentalen hier centraal.

Uit onlangs hervonden authentieke bronnen werd het tot nu toe spaarzame Duits instrumentale erfgoed aangevuld. De combinatie van instrumenten klinkt vertrouwd, maar o zo verfrissend. Twee violen is geen bijzonderheid meer, doch het samenspel tussen Walther en Hintermeier, aangevuld door de fluit van Gabriel staat als een huis en is gelijktijdig transparant. Komt bij dat het geluid van de herdersdoedelzak wat zachter en ronder is dan de meeste zakken.

De balans is uitstekend en de spontaniteit in de uitvoeringen is zeker een gevolg van het ‘in sessie’ opnemen van de tracks. De wellicht wat klassieke(re) achtergrond van de melodieën wordt omgeturnd tot frisse, opgewekte folktunes. Als alle Duits-traditionele folkmuziek in eigentijdse verpakking zo klinkt, lust ik er wel borden pap van!

Scroll naar boven