Della Mae – Della Mae

Della Mae - Della Mae

 

Della Mae
(Rounder Records 11661-36378-02)

Met het derde volwaardige album van de vrouwenformatie Della Mae wordt ook de koers verlegd: verder van de bluegrass vandaan. Was hun album I built this heart voornamelijk gericht op songs uit het repertoire van leadzangeres/gitariste Celia Woodsmith, en werd die lijn doorgezet op This world oft can be, op het onlangs verschenen titelloze album staat gitariste Courtney Hartman aan het roer. Dit zorgt voor een wending in de tot op heden gevaren koers van deze frisse en progressieve formatie.
Ondanks het feit dat de songs van Woodsmith altijd naar meer smaken, spreekt de inbreng van Hartman ook enorm aan. Voor dit album werd producer Jacquire King aangetrokken, die vooral bekend is om zijn producties voor Tom Waits, Kings of Leon en Norah Jones. Een gewaagde keuze voor een akoestische formatie met bluegrass instrumentarium, maar King heeft zijn werk prima gedaan, want qua productie klinkt deze nieuwste Della Mae beter dan voorgaande albums. De instrumenten zijn heel mooi opgenomen, en met name de mandoline komt er heel goed uit. Ook staat er een perfect galmpje op de zang van Woodsmith en de gitaarsolo’s van Hartman klinken sprankelend.
Over de plaatsing van het instrumentarium en de zang in het stereo-beeld is wel degelijk nagedacht. De songs hangen minder tegen de bewandelde paden van de bluegrass, en klinken meer ‘singer-songwriter’. Al opent het album met een typische Woodsmith song, Boston Town, met Rude awakening daagt Della Mae uit. Dit is de aanzet voor een zeer veelzijdig album, waarin Della Mae helemaal los komt en zich kleurrijk etaleert. De groep lijkt hechter dan ooit. Kimber Ludiker speelt degelijke arrangementen op fiddle en altviool, Jenni Lyn Gardner is inmiddels helemaal vergroeid met de mandoline. Zowel Gardner als Hartman nemen de leadzang in respectievelijk Good blood en Long Shadows voor de rekening. Daarnaast overtreft Della Mae het origineel in No expectations van The Stones.
Het elf tracks tellende album is naar mijn gevoel net iets te kort, ondanks dat er heel veel muzikaals te genieten valt. Della Mae werkt al jaren keihard, en dat wordt beloond met een krachtige eigen sound die ook live staat als een huis. Della Mae maakt grote sprongen voorwaarts met deze nieuwe verzameling van dynamische en smaakvolle akoestische songs. Geweldig!

Scroll naar boven