Denez – Live, in unison with the stars

Live, in unison with the stars
(Coop Breizh CD/DVD 1110-DB14)

Denez Prigent is een hele grote meneer in Bretagne. De stem van de Gwerz, het – meestal – trage en verhalende balladelied vol kommer en kwel, gezongen in het Bretoens. Die trage, meeslepende songs wisselt hij af met snellere kan ha diskan, gebouwd op Bretonse dansritmen als andro, plinn en gavotte. Zonder twijfel is zijn stem aansprekend.
Muzikaal weet Denez zich altijd te omringen door een groep jonge, veelbelovende instrumentalisten, aangevuld met telkens een oude rot. In het verleden waren dat onder meer David Pasquet en Valentin Clastrier. De dit keer Alain Pennec, met name bekend van de trekzak, maar hier ook biniou-koz spelend. De jonge garde bestaat uit Jonathan Dour (viool), Cyrille Bonneau (duduk, sopraan saxofoon, houten fluit, bombarde en whistle), Antoine Lahay (gitaar), Jerome Seguin (contrabas) en de voortreffelijke percussionis Thomas Ostrowiecki.
Op de DVD is als extra Lina Bellard (harp) en een Bagad aanwezig. Aan de uitvoeringen zal het niet liggen. De musici zijn prima op elkaar ingespeeld en brengen een coherent geluid voort, waarbij altijd de stem centraal staat. Ruimte om te soleren krijgen allen op zijn tijd.
De inhoud van CD en DVD verschilt iets van elkaar (pakweg 60 procent overlapt). De beeldopnamen kwamen tot stand met diverse camerastandpunten en de overgangen zijn rustig. Als extra op de cd, grotendeels van een concert in Caen, nog één livetrack van een optreden in Kareaz en een videoclip.
Het vernieuwende en experimentele ligt echter achter Denez. Waar hij in het verleden met elektronica, (tegen)ritmen en tegenmelodieën uittestte, wordt dat op de DVD beperkt tot flarden in de laatste twee nummers. Wat overblijft is gedegen, zonder meer aanvaardbaar en boeiend. Een smetje: Denez podiumprestatie komt wat hautain over en de reden waarom Prigent alleen nog met voornaam benoemd wil worden kan ik slechts vermoeden.

Scroll naar boven