Derroll Adams – Feelin’Fine

Feelin’ fine
(GFTB 7051)

Wie ooit Derroll Adams live heeft gehoord vergeet hem nimmer. De eenvoud en vanzelfsprekendheid waarmee deze zanger en banjoman zijn liederen bracht kan uniek genoemd worden. Ikzelf zag hem voor het eerst op het festival te Dranouter in 1981. Het was voor mij, wat je noemt, een revelatie.
Na zijn dood in 2000 – hij was toen vierenzeventig – was er op cd niet veel anders te vinden dan een radio 1-opname uit 1991 van een hommageconcert te Kortrijk voor zijn vijfenzestigste verjaardag. Daarop zingt hijzelf, maar ook tal van zijn muzikale vrienden, zoals daar zijn Ramblin’ Jack Elliott, John Renborn en Bert Jansch. Nog anderen zijn van de partij zoals de Vlaamse muzikanten Roland Van Campenhout en Wannes Van de Velde. Allen samen zingen ze daarop als besluit, met Derroll, zijn topnummer Portland town.
Adams is in 1925 in Portland (Oregon) geboren. In 1956 kwam hij op vraag van Elliott naar Europa op tournee en hij is hier gebleven. Het laatste deel van zijn leven woonde hij te Antwerpen.
Van de plaat Feelin’Fine, wat veel recensenten zijn beste plaat noemden, is onlangs voor het eerst een cd-versie verschenen. Vanaf het eerste nummer Darling Corey ben je mee in die bijzondere sfeer die Adams met zijn warme stem en banjo kon creëren. De twaalf nummers van de originele elpee uit 1972 zijn op de cd aangevuld met zes songs, opgenomen in 1975. Zijn vrouw Danny, Maggie Holland, Youra Marcus en Tucker Zimmerman werkten mee aan deze opnames.
Bij zijn vijfenzestigste verjaardag schreef Walter Ertvelt in het muziektijdschrift ‘Gandalf’: ‘Wanneer Derroll banjo speelt en zingt schept hij een uitermate aparte, authentieke sfeer. Want Derroll zingt nauwelijks. Het is een warme, innemende woordenvloed die hij op een parlando-achtige manier brengt, ondersteund door een al even narratieve vijfsnarenbanjo. Hij grijpt je zachtjes bij het nekvel en streelt op een bijzondere manier je oren door een soort muzikale intieme handelingen’. Het is precies wat ik ervaar bij het beluisteren van deze cd waarvan we de uitgave enkel kunnen toejuichen.

Scroll naar boven