Derroll Adams – Live in Haarlem 1977 & Banjo troubadour

Derroll Adams - Live in Haarlem 1977 Derroll Adams - Banjo troubadour

Live in Haarlem 1977
(Strictly Country Records SCR-78)

Banjo troubadour
(Starman Records SMR037)

De Amerikaanse zanger en banjospeler Derroll Adams overleed in 2000 op 74-jarige leeftijd in Antwerpen (hij leefde sinds eind jaren ’50 in België). Toch zijn er in het afgelopen jaar twee nieuwe platen van hem verschenen. Het gaat om een cd en om een lp, beide gevuld met liveopnames, gemaakt in 1973, 1977 en 1980.
De cd heeft als titel Live in Haarlem 1977 en bevat veertien nummers (plus introducties) die op band werden opgenomen in folkcafé De Teerling door Lennaert Nijgh op 20 oktober van dat jaar. Die geluidsband is verloren geraakt, maar gelukkig had clubeigenaar Wim Polak de opnames al overgezet op mini-disc. De geluidskwaliteit is alleszins behoorlijk te noemen. Veel bekende evergreens passeren de revue: Muleskinner blues, Darling Corey, I ain’t got no home, My Dixie darling. Naast de vele traditionals bevat de cd ook twee door Adams zelf geschreven songs: The Valley en Portland Town. Het laatste nummer is een lied tegen de oorlog in Korea, geschreven in 1953 (volgens sommigen 1957). De vele artiesten die het heden ten dage spelen hebben vaak de overtuiging dat het om een traditioneel lied gaat. Jaap van Beusekom (CCC Inc.) schreef een korte hoestekst over de invloed die Derroll Adams op hem en op Joost Belinfante heeft gehad.
De lp kreeg als titel Banjo troubadour mee, en bevat tien niet eerder uitgebrachte nummers die werden opgenomen in 1973 (kant A 2-5) en 1980 (kant A nr 1 en kant B) door de BRT. De geluidskwaliteit is nog iets beter dan die van de opnames in De Teerling. Maar de speeltijd is beduidend minder lang. De helft van de nummers op de lp is ook op de Teerling-cd te vinden. En hier ook een eigen nummer van Adams: The sky. De hoestekst werd geschreven door Danny en Rebecca Adams, weduwe en dochter van Derroll.
In beide gevallen is er niet alleen sprake van documentaire waarde, maar tevens van het werk van een kundige en aansprekende performer, die zijn liederen op ontspannen wijze en ter zake doende inleidt.

 

Scroll naar boven