Derya Türkan & Sokratis Sinopoulos – Soundplaces

Soundplaces
Seyir Muzik 2GN012 (Xango Music Distribution)

Dat muzikale, maar ook landsgrenzen voor rootsmuzikanten er niet toe doen blijkt maar weer uit dit album, een samenwerking tussen de Turk Türkan en de Griek Sinolpoulos. Beiden spelen op de lyra (Grieks) of Kemencesi (Turks), de schootviool die veelvuldig voorkomt in streken van het voormalig Byzantijnse rijk.
Een samenwerking tussen de in de politiek gezworen aartsvijanden is niet nieuw. Het album van de Griekse zangeres Maria Farantouri en de Turkse componist-muzikant Zülfü Liveneli is een sprekend voorbeeld. Het geheel instrumentale Soundplaces verbindt niet alleen het instrument, maar ook een dialoog tussen verschillende stijlen, inspiratiebronnen en typerende klanken en ritmen. Die worden gelinkt aan voor de heren inspirerende steden.

De stukken, deels traditioneel, deels eigen composities, worden genoemd naar de betreffende steden, maar ook de originele titel en de typering (rebetika, liefdeslied, dans) wordt vermeld. Je zou denken dat twee vrijwel identieke instrumenten, waarbij louter melodieën of bourdons gespeeld worden en geen akkoorden, leidt tot verveling. Niets is minder waar. Met subtiele fraseringen, tegenritmen en polyfone melodielijnen, aangevuld met wisselende bourdons weten Türkan en Sinopoulos de hele cd te boeien.

Het tempo is veelal traag, maar te snel om uitgesproken meditatief te klinken. De beide lyraspelers weten daarbij voldoende expressie in het spel te leggen. Ga er maar eens voor zitten…

Twee nummers van de cd zijn te beluisteren via Soundcloud.

Scroll naar boven