Diane Patterson – Satchel of songs

Satchel of songs
(www.dianepatterson.org)

De folkgodin en muziekactiviste Diane Patterson vraagt aandacht voor de problematiek waar oeroude volkeren in de huidige maatschappij mee te kampen hebben. Bijvoorbeeld de Lappen in Scandinavië, of de American Natives die een oliepijplijn door het reservaat niet zien zitten. Met een krachtige stem en een krachtige pen schrijft Patterson rake songs.

De muziek begon voor haar te leven op de Middelbare school, waar ze regelmatig een bijdrage leverde aan het open podium. Ze was een tijd bassiste bij een bluesgezelschap en ze speelde ook een aantal jaren in een reggae-band. De brede muzikale interesse heeft haar gebracht waar ze nu is, bij een zesde album met een rijke variëteit aan sounds, van reggae, wereldmuziek en zelfs van jazzinvloeden tot rauwe americana. De krachtige songs van Patterson komen het beste tot hun recht in een kleine setting waarbij ze kan zien wat de inhoud doet met de luisteraar. In de zomermaanden is ze veelal in Europa, in de Wintermaanden tourt ze graag op Hawai.

Patterson begeleidt zichzelf op gitaar en ukelele, en wordt op Satchel of songs bijgestaan door een keur aan muzikanten, waaronder Ani DiFranco en haar muziekpartner Al Torre. Strakke ritmische basdrum songs worden afgewisseld met gelaagd akoestisch werk. Rauwe vioolklanken in Silk an honest pay, het protest tegen de oliepijplijn in Turn toward the sun, waarin de instrumentatie een weids Amerikaans landschap creëert. Het gospelachtige One part corn klinkt diepgeworteld in een rijke cultuur, en het uptempo Somewhere there’s a song still singing doet bij vlagen denken aan singer-songwriter Michelle Shocked.

Patterson overtuigt met haar muzikale aanpak, maar vooral ook met haar stem die meteen duidelijk maakt dat het menens is. Deze muzikante voert een strijd voor gerechtigheid in een muzikale revolutie setting. Daarbij komt nog dat de opnamekwaliteit van dit album zeer hoog is, een genot om naar te luisteren. Satchel of songs is absoluut een voorlopige kroon op haar werk!

Scroll naar boven