DiaTon – Strange Atmosphere

Strange Atmosphere
(Heideck Records HD20193)

Op oudejaarsavond 2017 ontmoetten de Duitser Johannes Uhlmann en de Vlaming Simon Gielen elkaar op een balfolk festival in Schloss Colditz, het kasteel dat bekendheid kreeg als gevangenis voor vooraanstaande geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uhlmann en Gielen raakten niet uitgespeeld en na een lange sessie zagen ze het helemaal zitten om als duo verder te gaan. DiaTon werd een feit. Vele optredens volgden in zowel Duitsland als in België.
Strange Atmosphere is het eerste wapenfeit, opgenomen door Uhlmann die het niet schuwde om een paar familieleden op te trommelen voor een gastrol op draailer, trombone en whistle. Verder zijn gitarist/percussionist Uli Stornowski en draailierspeler Vincent Sionneau van de partij. Naast een paar composities van Emmanuel Paris, Stéphane Mauchand en John Whelan, plus een enkele traditionals, is het voornamelijk het eigen werk dat de spanning hoog houdt.
Zowel Uhlman als Gielen kennen de grenzen van hun harmonicaspel en zoeken die op, waarbij de muziek wel aangenaam voor de luisteraar en danser blijft zonder enig moment klinisch te worden. De typische klanken van de Italiaanse trekharmonica’s zijn mooi uitgebalanceerd in de mix, en de rolverdeling gaat over en weer van de één naar de ander. Lekkere syncopische ritmewisselingen zijn de beste graadmeter om vast te stellen dat beide heren weten wat strak spel is.
De bevlogenheid gaat hand in hand met de beheersing van de balginstrumenten. Uhlmann en Gielen zetten met Strange Atmosphere een zeer aangenaam en zeker aan te raden trekharmonica-album neer, dat geen moment gaat vervelen.

Scroll naar boven