Dick van der Harst & Banda Azufaifo – Dead Slow


Dead Slow
(Het muziek Lod HML 9207)

De Nederlandse muzikant Dick van der Harst moet als jonge trommelaar bij de Harmonievereniging Eensgezind van Nieuwkoop wel een grote liefde hebben opgedaan voor fanfare- en harmoniemuziek om zo’n originele muziek bijeen te kunnen schrijven voor dat ongewone orkest. We vermeldden het al in NFS 94. Nu is er een cd van uit, opgenomen tijdens concerten in de Gentse Vooruit.

Het veelkoppig orkest (zesendertig namen) is geen echt fanfareorkest noch harmonieorkest te noemen omdat het een originele bezetting heeft. De koperinstrumenten (trompetten, euphoniums, trombones, tuba’s en saxen) vormen de basis maar die is aangevuld met Catalaanse tibles en tenora’s, dubbelriet-instrumenten vervaardigd uit het hout van de azufaifo (vandaar de orkestnaam). De percussie met strakgespannen trommels en basdrum kreeg van ex-trommelaar Van der Harst een ruim aandeel in de verschillende muziekstukken. Heel vaak hoor je hierdoor klanken die erg dicht staan bij de Schotse bands of de Bretonse bagads.
De naam Banda komt uit Occitani waar het ‘orkest’ betekent.
De muziek die hier gespeeld wordt is voor het grootse deel door van der Harst gecomponeerd, maar hij maakte ook gebruik van Vlaamse, Bretonse en Catalaanse traditionele muziek. Zo herken je in De ondergang van Dendermonde duidelijk de melodie die Wannes Van de Velde gebruikte voor zijn 7 dagen van de week. Van Bram Vermeulen bewerkte hij Joanna.
Het is zeer uitgepuurde en virtuoos gespeelde muziek die van de luisteraar grote aandacht vergt. Op sommige momenten klinkt die zeer zwaarmoedig maar op andere dan weer erg speels en leuk. Humor komt vaak om de hoek kijken bij van der Harst zoals bijvoorbeeld in het nummer De ouwe 1 2 3 4 5 De bakker sloeg zijn wijf. Je herkent er ook een muzikale zin in uit het volksliedje De boer had maar ene vrouw.
Heel ernstig maar origineel en bijzonder mooi gebracht is de March for the funeral of Queen Mary van Henry Purcell, speciaal voor deze originele Banda bewerkt. Niet alleen de Catalaanse dubbelriet-instrumenten, ook de trommels geven aan deze muziek een bijzondere klank. Het concert eindigt met een dramatische wervelwind in Floyd/Drama. Maar wie zijn cd verder laat draaien krijgt nog een hidden track. De titel ervan, Hoku/7dagen, hebben we uit de persmap.
Wie open staat voor fanfaremuziek zal bijzonder aangenaam verrast zijn bij het beluisteren van deze cd. Je hoort echt vernieuwende klanken in het genre.

Scroll naar boven