Die Feuersteins – Lieblingslieder

Lieblingslieder
(Ruhrfolk 4010)

Die Feurersteins is een familiebedrijf. De zussen Carla (zang, gitaar, bodhran) en Emily (zang, wurlitzer, autoharp) en broer Guntmar (zang, gitaar, banjo, mandoline) worden gecompleteerd door trekzakspeler Thomas Hecking. Die laatste is de stille kracht van het kwartet: nergens echt uit de band springend, altijd aanwezig zonder op te vallen, maar altijd de juiste noten toevoegend.
De cd opent met een verrassende bewerking van het traditionele Shady Grove. Het wordt gevolgd door een even fraaie versie van de Duitse traditional Köningskinder. Gelijk valt bij de twee nummers de  sterke samenzang op. Instrumentaal zit het ook wel goed, zonder echt subliem te zijn. Opmerkelijke bijdragen horen we van gasten David Mcknee (bouzouki) en Sean Gray (fluiten).
Bij het derde nummer ga ik wat twijfelen. Een wat Caraïbisch ritme geplooid in een poppy song en dan gezongen in het Duits. Hetzelfde overkomt me bij het jazzy gelinkte Kennen wir uns schon (beiden composities van Guntmar). Vervolgens twee countrynummers: Maybelle Carters In the Highway en de trad Oh Suzanna. Opnieuw valt de samenzang op en het vlotte spel.
Na twee Duitstalige songs krijgen we plots de traditional Hard times voorgeschoteld. Niet slecht, maar weinig origineel gebracht. Het doet me erg veel denken aan Mary Black en/of De Danann. Het opvolgende Duitse overgeleverde lied Abendlied doet me dan wel weer opveren. Knap, transparant en met gevoel voor een goed arrangement gebracht.
Het is het dus net niet helemaal bij Die Feuersteins. Veel potentie, maar ik zou adviseren de repertoirekeuze eens goed te overdenken. Sterk in de Americana hoek, dat geldt ook voor het merendeel van de bewerkingen van de Duitse – met name – ballades. Als ik een Feuerstein was, zou ik me daar op richten.

Scroll naar boven