Dieter van der Westen Band – Honesty of the hopeful

Honesty of the hopeful
(Eigen beheer, www.dietervanderwesten.com)

In 2021 maakten de broers Dieter en Eric van der Westen samen de cd The sun will rise again, waarbij de respectievelijke muzikale voorkeuren americana en jazz samensmolten. Nu is er de cd Honesty of the hopeful van de Dieter van der Westen Band, waarop de contrabas van broer Eric opnieuw klinkt. Het is de tweede cd van de groep, opvolger van het in 2018 verschenen Me and you.

Dieter van der Westen (zang, gitaar) heeft twee muziekvoorkeuren die hem richting hebben gegeven: de country-beïnvloede rock van giganten als Bruce Springsteen en Neil Young en wereldmuziek van artiesten als Habib Koité en Manu Chao. Dieter deed zijn eerste bandervaring op in de Nederlands-Marokkaanse groep Kasba. Iets van beide muziekstijlen is terug te vinden in het geluid op The sun will rise again. Maar je hoort ook invloeden als reggae, blues, rock ’n roll en folk voorbijkomen.

De overige bandleden hebben een karrenvracht aan ervaring op hun conto. Ze brengen instrumenten in als dobro, banjo, viool, elektrische gitaar en drums. De productie van Honesty of the hopeful werd gedaan door de gebroeders van der Westen. Het zorgt voor een hecht geluid, dat goed verzorgd, maar tegelijkertijd ook een beetje behoudend klinkt. Echte verrassingen blijven uit.

Trage nummers als Bittersweet, over de manische depressiviteit van de vader van de broers, die het harmonische gezinsleven danig verstoorde, en From dusk to dawn, over het van vluchtelingen, weten het meest te overtuigen. Van de meer uptempo tracks spreken het vrolijke, banjo-gedreven No time to waste en de springerige countryrocksong At least the music was live het meest aan.

Het cd-boekje bevat naast de bezetting van de band enkel foto’s van de groepsleden. Ik had graag wat meer achtergrondinformatie over het opgenomen repertoire erin opgenomen gezien. Ik kreeg die informatie als recensent wel op een apart velletje bijgeleverd, maar daar blijft de reguliere cd-koper dus van verstoken.

Scroll naar boven