Dieudonné Mondjo & Dydas Hymbila – Massimba na Ngombi

Massimba na Ngombi
(Colophon Records ColCD138)

Het Belgische Africa Museum brengt een cd uit met authentieke liveopnamen op de ngombi, de lokale harp uit Tsogo in Gabon. Het boogvormige instrument kent acht snaren en heeft een van omvang beperkte klankkast. Daardoor is het  volume beschaafd en wordt het nauwelijks gedragen.
Dieudonné Mondjo en Dydas Hymbila zijn de twee ngombi spelers. Verder spelen percussiespelers een ondersteunende rol. Er staan instrumentale, maar vooral gezongen nummers op de cd. Dat zijn oude liederen uit de mondelinge overleving, maar – tekstueel – wel aangepast aan deze tijd.
De begeleiding kan je nauwelijks melodieus noemen. De speler zet een ritmepatroon in en herhaalt dit het hele nummer door. De zang gaat soms pontificaal tegen dit ritme en de maat in. Meestal is er sprake van één leadzanger en een (gemixt) koor. Authentieke trance, want door het continue herhalen van die sequens en vaak herhalende refreinen doet dit haast aan techno denken.
Interessant is de gedocumenteerde informatie in het begeleidende boekje, maar muzikaal kan dit soort post-veldwerk mij niet lang boeien.

Scroll naar boven