Dieuf-Dieul de Thiès
(BUDA 860390)
De band Dieuf-Dieul de Thiès werd opgericht in 1979 in Thiès, West Senegal. In zeer korte tijd wist de band een groot publiek te bereiken in de stad Thies, mede door hun optredens in grote clubs. De groep breidde steeds verder uit, alsook hun bekendheid. Dieuf-Dieul de Thies combineert traditionele muziek uit alle regio’s van Senegal, gecombineerd met moderne elementen zoals funky (fuzz) gitaren, ferme blaaspartijen, hallucinerende percussie en betoverende zang. Het resultaat ervan is een heel eigen, psychedelische sound die het midden houdt tussen afro-manding en afro-jazz.
Na een tijdje wilde de band meer. Ze wisten een kleine tour te regelen in Gambia. Tijdens deze tour ontmoetten ze zangeres Assane Camara. Ze sloot zich aan bij de groep. De band was een hit, maar de producers van die tijd wilden niet investeren in een groep uit Thiès. Als je niet uit Dakar kwam, had je geen schijn van kans. Vandaar dat de band al na vier jaar ophield te bestaan, zonder ook maar één nummer uitgebracht te hebben. Zelfs niet hun veelbelovende, reeds opgenomen plaat.
Het Teranga Beat label vond jaren later deze opnames. In 2013 brachten zij het eerste deel van de opnames uit, en in 2015 volgde wegens groot succes het tweede deel. Als gevolg hiervan is Dieuf-Dieul de Thiès na 32 jaar weer bij elkaar gekomen en heeft de groep over de hele wereld getoerd. In 2018 verscheen er een live-cd. Natuurlijk werd het nu ook tijd voor nieuw materiaal. Dat is te vinden op de in 2023 uitgebrachte (titelloze) nieuwe cd.
De opnames dateren echter al van 2017 en 2019. De meeste nummers op de cd werden gecomponeerd door het inmiddels enig overgebleven oorspronkelijk groepslid Mamadou Bassirou Sarr (zang, maracas). Het andere overgebleven lid van de oorspronkelijke bezetting, gitarist Abdoul Aziz Seck, overleed in 2022. Hij is dus nog wel te horen op de cd.
De twee nummers werden in 2017 live opgenomen op het Afrika Festival in het Overijsselse Hertme. Voor de overige zeven tracks werd de basis live ingespeeld in het Franse Instituut in Saint-Louis, Senegal, waaroverheen de overige partijen apart werden vastgelegd. Daardoor ontstaat een warm, levendig geluid, dat een onweerstaanbare bewegingsdrang in werking stelt. De zes overige leden van de groep hanteren instrumenten als gitaar, trombone, saxofoon, timbales en basgitaar. Ook is er ondersteunende zang. Mooi dus dat deze cd van Dieuf-Dieul de Thiès zijn weg uiteindelijk toch heeft gevonden.