Dimitri van Toren – Liedjes om te koesteren

Liedjes om te koesteren
(Plansjee PL 0099, CNR)

Op 21 mei 2015 overleed kleinkunstzanger en – gitarist Dimitri van Toren. Aanleiding om een 5 cd-box te initiëren met heel veel – maar lang niet alle – liederen uit zijn catalogus.
Zijn carrière ging van start eind jaren vijftig van de vorige eeuw. De eerste serieuze groep waar van Toren in speelde was The Headlines, waar ook Pierre Kartner en Jaap Goedèl deel van uitmaakten. In 1960 verscheen op CNR een single: De nozempjes/Zonder jou, Jacqueline. Beide nummers zijn op de box te vinden. The Headlines veranderen hun naam in The Lettersets, en brachten nog twee singles uit: Zoals de lente was jij/Zonder jou en Zon en wonderland/Tanja. Ook die tref je aan. Dat alleen al maakt deze box een historisch document. Ook de vijf nummers die werden opgenomen met de rockband Damage mogen een curiosum genoemd worden. Dimitri van Toren blijft er verrassend goed in overeind.
De eerste solo-plaat van Dimitri verscheen in 1966, met daarop zijn bekendste lied Hé kom aan. Het verscheen meerdere malen, en in verschillende versies. De verleiding werd weerstaan: er is slechts één uitvoering op de box terecht gekomen – die met Flairck.
De liedjes die hij schreef waar niet bepaald doorsnee. Dimitri had een sterk ontwikkelde spirituele kant, en dat kwam duidelijk in zijn repertoire naar voren. Soms onnavolgbaar, meestal persoonlijk, maar zeker ook kritisch ten opzichte van de wereld om hem heen. Er valt wat te ontdekken in de meer dan 100 liedjes die worden voorgeschoteld.
Het is jammer dat er geen enkele informatie aan de box is toegevoegd. De luisteraar moet het doen met alleen de titels van de nummers. Wie dat hiaat wil opvullen zou het in 2016 door Garifuna uitgegeven boek Dimitri van Toren kunnen aanschaffen (ISBN 978 908 2594 805). Dan krijg je een completer plaatje.

Scroll naar boven