Dimitris Mystakidis – Morso

(Fishbowl Music Tank FSB012; Xango Music distribution)

Het heeft de recensent behoorlijk wat speurwerk gekost om meer te weten te komen over een cd waarbij een informatieblad ontbrak en de gegevens op en in de cd-omslag alleen in het Grieks vermeld stonden. Maar het was de inspanning helemaal waard, zodat deze cd toch niet onbesproken blijft.

Dimitris Mystakidis is een Griekse zanger-gitarist uit Thessaloniki die al op jonge leeftijd door het enthousiaste van zijn moeder en leraar verslingerd raakte aan de rembetiko. Inmiddels is hij professor/docent op enkele muziekscholen en heeft een 20-jarige carrière als uitvoerder. Naast gitaar bespeelt Mystakidis diverse andere instrumenten, zoals baglama, bas, luit, elektronische sampler en percussie.

Morso is zijn zevende album sinds zijn debuut 16 Rembetika tragoudia me kithara (16 Rembetika voor gitaar). Op dat album bewerkte hij als eerste rembetiko melodieën voor sologitaar. Op een volgend album concentreerde hij zich op liederen uit Smyrna, de authentieke rembetiko. Morso bestaat – voor zover na te gaan –  uit louter eigen composities. Die refereren de ene keer sterk aan de authentieke rembetiko, maar vele composities kennen toch hedendaagse invloeden.

Wat opvalt is het goede gevoel in ieder nummer. De stem van Mystakidis is prettig warm, met toch die karakteristieke Griekse snik. Met gastbijdragen op onder meer viool, luit, lyra en doedelzak ontstaat een geraffineerde en knap gearrangeerde sound. Het grootste deel van de composities kent een slepend, medium traag tempo, maar er zijn fraaie uitzonderingen. Adiko Kormi  refereert nog met meest aan de authentieke vorm van de rebetika. Skytali is een mengeling van Rebetiko met Arabische ritmen en rijk gearrangeerd, terwijl slottrack Ti trehei sto Pagkati meer iets weg heeft van een combinatie vooroorlogse swingjazz met Hot Club de France inspiratie.

Een afwisselend album van hoogstaande kwaliteit.

Scroll naar boven