Dimpker Brothers – Deathless

Deathless
(Rootsy records, Rootsy 205)

Dat Zweden een mooie kweekvijver is voor americana met eigenheid wisten we al. De Dimpker Brothers is nog zo’n voorbeeld, dat met het album Deathless een statement maakt. Bij de eerste draaibeurten lijkt het album wellicht te gelikt en doet het denken aan americana uit de jaren zeventig, maar eenmaal beter luisterend is deze gelaagde plaat juist uitzonderlijk. De stemmen van de broers passen perfect samen, al hebben de stembanden wel hier en daar nog wat extra oefening nodig om een vollere zang te ontwikkelen. Tekstueel zijn de songs niet zeer hoogstaand, maar eenmaal in ze muziek gepast ontstaat er wel een heel mooi landschap dat ergens aan de westkust van de VS gesitueerd is.

Met een sound die leunt tegen het gekende geluid van de legendarische formatie America versus The Jayhawks, in de dagen dat Mark Olson tweestemmig zong met bandleider Gary Louris, komen de broers gekleurd door mooie elektrische gitaarlijnen goed uit de verf. Martin Dimpker speelt voornamelijk op akoestische gitaren, terwijl Adam meer van het elektrische werk is, alhoewel hij ook op dit album een banjo uit het koffer haalt. Beiden zijn ook bedreven in het toetsenwerk.

De opnamekwaliteit is zeer hoogstaand, en de lagen zijn fraai gemixed tot een genot voor de oren. Het is een groeiplaat die bij iedere beluistering meer en meer gaat leven. Een spannend debuut van twee multi-instrumentalisten, met een op natuurlijke wijze samengeklonken ‘brother-brother singing’, opgetild naar het heden.

Scroll naar boven