Diom de Kossa – Wasso

Wasso
(Heilo Grappa Musikkforlag HCD7312)

Ivoriaan Dion de Kossa woont al drie decennia in Noorwegen. Met twee Noren – drummer Kenneth Ekornes en gitarist Olav Totget – en de Braziliaanse bassist Tiago Mendez werd Wasso opgenomen.
Het is de vraag waarom dit product te boek gaat onder alleen de naam van De Kossa. Alle composities zijn weliswaar van de Ivoriaan, maar de arrangementen en de uiteindelijke muzikale invulling zijn een groepsproces. En dat daarbij met name gitarist en ngonispeler Ekornes een belangrijke rol speelt valt niet te ontkennen. Zijn basisspel, zowel zes-snarig elektrisch als op de traditionele ngoni, is niet te onderscheiden van zijn West-Afrikaanse vakbroeders. Toch gooit Ekornes met regelmaat een vette solo in de nummers. En die soli put hij uit de Westerse moderne muziekstijlen, van pop tot rock en jazz. In het openingsnummer Djedje Ayoka gaat hij er met vervormde gitaar al heerlijk tegenaan.
Ondanks het jarenlange verblijf van De Kossa in Noorwegen is de sounds vrij authentiek postmodern West Afrikaans te noemen. Percussie en ritme spelen een onbetwiste hoofdrol, maar de muziek is behoorlijk transparant en daarbij vooral ook lyrisch. Het swingt zonder opdringerig te zijn. De stem van De Kossa is aansprekend, soms fluweelzacht, maar ook krachtig in de uithalen. Wasso is geen revolutionair of sterk spraakmakend album, maar wel zeer gedegen, uitnodigend en opgewekt.

Scroll naar boven