Diverse artiesten: 20 Jaar Nekka Nacht

20-jaar-nekka-nacht-verkleind1-300x256
Nekka Nacht vierde zijn twintigste verjaardag. Het programma 2013 was bijzonder uitgebreid.

Tien hoofdacts uit de voorbije jaren werden aangevuld met tien jongere artiesten die samen met de hoofdact artiesten een eigen nummer zongen.

Die verjaardag was ook de aanleiding om een driedubbele cd-box uit te brengen.

 

Verwacht niet hierop live opnames uit de twintig Nekka Nachten te horen. Wel hoor je op 61 nummers bijna alle artiesten die in die twintig jaar op het Nekkapodium stonden. Veel Vlaamse zangers dus, maar ook de bekende Nederlanders die in Vlaanderen erg gewaardeerd worden, zoals Boudewijn De Groot met Jimmy, The Scene met Blauw, Frank Boeijen met Koud in mijn hart, Stef Bos met Is dit nou later? Ook Alderliefste die, samen met Liesbeth List en Ramses Shaffy Laat me zingt.
Er zijn nog Nederlanders te horen op deze verzameling, maar de meeste nummers zijn gezongen door oudere en jongere, bekende en minder bekende Vlaamse artiesten. Het gaat van Wannes Van de Velde en Willem Vermandere over Johan Verminnen, Zjef Vanuytsel, en Kadril tot Mira, Buurman en het Zesde Metaal.
De jongste zanger, vertegenwoordigd op deze uitgave, is ongetwijfeld Stoomboot, winnaar van de recentste Nekka-wedstrijd. Een vroegere winnaar van de wedstrijd, Yevgueni, is op deze uitgave driemaal te horen: alleen met Welkenraedt, samen met Sarah Bettens in Propere ruiten en We zijn hier nu toch wordt met Stef Kamil Carlens gezongen. Sarah Bettens horen we nog eens, samen met Jan De Wilde, in het wondermooie De aarde van Urbanus en Jean Blaute. De eerste sneeuw, gezongen door Jan De Wilde wordt op het inlegblaadje helaas verkeerdelijk aan De Wilde en niet aan de werkelijke auteur, Lieven Tavernier, toegeschreven. Van Jan De Wilde zelf is wel Een vrolijk lentelied te horen, hier gezongen door Rum.
Uit Wallonië zijn Urban Trad en Jo Lemaire te horen. Lemaire zingt haar beroemde nummer van Serge Gainsbourg in Nederlandse vertaling. Je suis venue te dire que je m’en vais is hier Ik kom je zeggen. Het is een van de zeldzame in het Nederlands gezongen nummers van Gainsbourg.
Alle namen noemen zou ons te ver leiden maar het ontroerende Ruimtevaarder van Kommil Foo is misschien op zich al een reden om die box in huis te halen. Of neem hem mee in de auto op een lange reis. Je hebt uren gevarieerd luistergenot met uitsluitend Nederlandstalige liedjes. 20 Jaar Nekka Nacht is een uitgelezen verzameling voor een erg matige prijs.

Scroll naar boven