Diverse artiesten – A sud di Bella Ciao

A sud di Bella Ciao
(Visage VM3035)

Vijf jaar geleden verscheen een cd Bella Ciao rond het gekende Italiaanse partizanenlied. Het lied zat vijftig jaar geleden verpakt in een show en dat werd als een soort reprise onder de aandacht gebracht met actuele opnamen van die show door onder meer Riccardo Tesi, Lucilla Galeazzi, Elena Ledda, Alessio Lega en Gigi Biolcati.

Genoemde muzikanten dragen ook dit keer bij aan een hernieuwde voorstelling die A Sud di Bella Ciao werd genoemd. De ploeg is aangevuld met onder meer Maurizio Geri en Claudio Carboni, waardoor het Tesi kwartet in zijn geheel in vertegenwoordigd. Zonder de rol van hen te onderschatten, gaat de aandacht toch meer uit naar Nando Citarella,  Fransesco Loccisano, Andrea Piccioni en Mauro Palmas, plus een handvol vocalisten. Zij brengen de zuidelijke elementen en temparement in.

En dat was precies de opzet van het nieuwe project. Is Bella Ciao een lied van hoop en passie, toch is het vooral gekend in het noorden van het land. Maar de thematiek van de liederen in de originele en herziene show vertonen veel gelijkenis met de onderwerpen in de volkse liederen uit het zuiden. Daar zijn ze meer gecentreerd rond de zee in plaats van land, maar de essentie, de existentiële vraagstukken komen overeen. Vandaar de focus op het zuiden en de toevoeging van enkele vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de pizzica.

Het lied Bella ciao roept ook op tot eensgezindheid en verbondenheid, iets wat in de coronatijd hard nodig is. Nog een reden om een herziening te produceren, met als resultaat een cd met 13 tracks, afwisselend bewerkte traditionals en eigentijdse liederen. De stemmen zijn subliem, de begeleiding uitmuntend, de afwisseling groot met toch een verbindende eenheid.

Sterk percussie gedreven nummers wisselen af met ingetogen ballades, vol georkestreerde vertolkingen met polyfone a capella. Swingend en aanstekelijk is de titelsong, gedreven de ruim negen minuten durende set Pizzicargia, verstild het slepende Il trenino che parte e va,  een typische Geri song.

A sud di Bella Ciao is een voortreffelijk album. En de show is wel wat anders dan weer een musicalletje over een of ander K… onderwerp. Dit doet ter zake: niet alleen muzikaal, er zit een bredere gedachte achter. Zo zie je maar weer: muziek verbindt.

Scroll naar boven