Diverse artiesten – Afrosoul

Afrosoul

Afrosoul
(Buda Musique Afro-01/3720519)

‘Afrosoul’ raakt steeds meer in zwang als omschrijving voor Afrikaanse muziek die met andere stijlen is vermengd. Op deze schijf is goed te horen welke andere soorten dat zijn. Daartussen blijkt ook echte soul te zitten zoals bij Peter Solo (Togo) waar het orgel een prominente rol speelt. Ook The Soul Jazz Orchestra leunt tegen die stijl aan, maar dan wel met funky elementen. Bij de door Bebey Prince Bissongo (Burkino-Fasso) geproduceerde ritmes blijkt funk zelfs nog belangrijker. Griot Djeli Moussa Condé (Guinee) mixt zijn koraspel met westerse pop en Caribische ritmes. De in Frankrijk opererende Patrice Kalla voelt zich duidelijk door de jazz geïnspireerd. Amina Annabi (Tunesië) zingt in het Engels, maar staat erg dicht bij haar eigen wortels.

Drie Touaregmuzikanten kregen op de schijf een plek. Abdallah Oumbadougou veroverde met zijn muziek grote delen van Noord-Afrika. Ongetwijfeld ook omdat hij als rebellerende zanger grote roem verwierf. Nabil Othmani (Algerije) sluit meer aan bij de West-Europese pop en Imidiwen mixt zijn Touareg-traditionals vooral met jazzelementen. Daarbij zet hij zowel traditionele snaarinstrumenten als westerse blaasinstrumenten in.

Gnawa Diffusion (thuisbasis Grenoble) mengt de muziek van Afrika met die van Zuid-Amerika. Aziza Brahim (vluchtelinge uit de Westelijke Sahara) zingt zowel in het Spaans als Sahrawi op sterk ritmische muziek die naar de bluesrock nijgt. Fangnawa Experience is een Frans-Marrokaans collectief dat sterk stuwende ritmes mengt met Marokkaanse traditionele muziek.

De muzikale mode gaat ook niet aan Afrika voorbij. Suba (Senegal) creëert samen met rapper Matador ‘Dakar-hiphop’. De in het Frans vertelde verhalen van Lee Harvey Asphalte passen prima tussen hiphop en cabaret. Abyssine Club uit Addis Abeba voedt de Ethiopische wortels met elektronica. Kady Diarra uit Burkina-Faso benut eveneens moderne technieken om speciale klanken aan zang en muziek toe te voegen.

Sterk uiteenlopende muziek dus, uit – het noordelijk deel van – Afrika. Deze verzamelaar geeft een goede indruk van wat er in dat continent muzikaal leeft.

Scroll naar boven