Diverse artiesten – Beranci a Vlci

Beranci a Vlci
(Indies Scape 2016 /Xango)

Beranci a Vlci (Rammen en wolven) is een project waaraan vier groepen aan meewerken: het Jitka Suranska trio (een moderne folkgroep), Zensky sbor z Kudlovic (een vrouwenzangkoor), de traditionele folkloregroep RukyNaDudy en een jazzformatie Sdruzeni Nezavislych Jazzmenu. Het project werd oorspronkelijk opgevoerd op een festival in Tsjechië en een jaar later in de studio geregistreerd voor deze cd.
Het doel was het verleggen en doorbreken van grenzen. Zowel letterlijk (Tsjechië en Slowakije), maar ook muzikaal met de uiteenlopende stijlen. Een deel van de songs en melodieën is traditioneel en gearrangeerd door projectleider Marian Friedl. Hier en daar vind je een originele compositie. Er vinden diverse kruisbestuivingen plaats. Groepen en muzikanten lopen door elkaar en dat levert verrassend mooie dingen op, zoals Hradiste. Dat begint als een folkloremelodie (met herdersfluit en shrutibox), waarna het vrouwenkoor het lied inzet, dat later weer met de nodige improvisatie wordt begeleid door de jazzmusici.
Ondanks die enorme vrijheid en uiteenlopende stijlen is er geen sprake van enige discrepantie. Het past allemaal vlekkeloos in elkaar. De jazzmusici passen zich moeiteloos aan in een folkkader, de folkies (zoals fluit en doedelzak) improviseren er lekker op los. Als je iemand ooit wil uitleggen wat een folkjazzballad is, neem dan Ancient III als voorbeeld: een heerlijke ballad waarin de gitaar met een Dave Brubeckachtig ritme de knappe zang van M. Vitova begeleidt, een cymbalon voor dromerige achtergrond en soli zorgt en de mandoline het geheel omspeelt.
Dat het gezelschap ook kan spetteren laat het horen in Kycera met opzwepende percussie en zeer krachtige, overtuigende zang van het vrouwenkoor. Alle informatie (teksten en achtergrondinfo) is vertaald in het Engels. Nog een reden om dit bijzondere product niet links te laten liggen.

Scroll naar boven