Diverse Artiesten – Ears of the People: Ekonting Songs from Senegal and The Gambia

(Smithonian Folk Ways SFW 40600; Music and Words)

Deze veldwerk opnamen werden in diverse dorpjes, nederzettingen en geïmproviseerde studio’s in Senegal gemaakt met negen verschillende bespelers van de Senegalese ekonting. Dit instrument wordt door sommigen beschouwd al de voorloper van de banjo en is een drie-snarige luit met een houten – of dierenschild – klankkast, overspannen met een dierenhuid en wordt door de bespeler(s) zelf gebouwd.

Abdoulaye Diallo is met 71 jaar de oudste bespeler. Adama Sambou is wellicht door zijn tours in Europa de bekendste van het gezelschap. Elisa Diedhiou is de enige vrouwelijke bespeler en daardoor een opmerkelijke verschijning in het door mannen gedomineerde wereldje. Allen behoren tot de Jola stam. De liederen en tunes gaan over het dagelijkse bestaan: werken, religieuze en politieke uitingen en gebeurtenissen, natuur en leven, maar ook frivoliteiten als sport, feesten, eten en drinken.

De meeste tracks zijn solopnamen, maar een deel bevat ook meerstemmige zang en percussiebegeleiding. De virtuositeit laat zich niet begrenzen door de slechts drie snaren. In vijfentwintig songs krijg je een redelijk beeld van de mogelijkheden van het instrument en de muzikale context. Uitgebreide toelichting vind je in het cd-boekje van dit interessante document.

Scroll naar boven