Diverse artiesten – Folk from Finland vol.4

Folk from Finland vol.4
(Nordic Notes NN087)

Met enige regelmaat lanceert het label Nordic Notes een cd met een bloemlezing van Finse folkartiesten. Ook het vierde album in de serie toont weer de muzikale veelzijdigheid en kwaliteit in het land waar de traditie in de muziek zit ingebakken. Zelfs bij moderne representanten zoals de diatonische accordeonist Annti Paalanen, de gepimpte Karelische dansmuziek van Suistamon Sähkö en de soundscapes van Mari Kalkun & Runorun hoor je tussen de moderne klanken dat het anker nog steeds rond de muzikale wortels is geslagen.

De meer traditionele artiesten koesteren het muzikale erfgoed zoals het vocale kwartet Tuuletar, Puhti met geaccentueerde ritmes, het vingervlugge vioolduo Emilia Lajunen en Suvi Oskalo, de kantelespecialisten van Ontrei, Enkel dat eeuwenoude liederen nieuw leven inblaast, Maija Kauhanen met ruimtelijke zang en kantelebegeleiding, het kantelekwartet Kardemimmit en Anne-Mari Kivimäki die letterlijk de werkplaats van de traditie is ingestapt om toch muziek voor de toekomst te maken.

Sommige artiesten richten de blik op de buitenwereld zoals het Vilma Timonen Quartet met fusion, het Ilka Heinonen Trio dat andere muzieksoorten met het geluid van de jouhikki mixt, het trio Celenka met uitstekende Balkanklanken, Uusiko met Finse tango’s en het septet Frigg dat vioolmuziek met internationale ritmes ombouwt tot ‘Nordic grass’.

Dan zijn er nog enkele buitenbeentjes zoals Pekko Käppi; visueel indrukwekkend met voodootaferelen maar opvallend aangenaam klinkende muziek, Tsuumi Sound System dat met klassieke en jazzinvloeden volkomen nieuwe muziek creëert en Okra Playground dat met instrumenten en indringende zang de luisteraar ongetwijfeld gefascineerd achterlaat en daarom zelfs twee tracks krijgt toebedeeld.

De Finse compilatie schetst met deze verzamelaar in ruim 76 minuten een gevarieerd beeld van wat er op folkgebied in Finland zoal te koop is.

Scroll naar boven