Diverse artiesten – Folk Galore highlights 2020

Folk Galore highlights 2020
(Folk Galore FG1)

Folk Galore is een nieuw Duitstalig muziektijdschrift, dat zich richt op ‘folk anders, grenzenlos’ zoals de subtitel luidt. Anders dan bij de meeste folk-, roots- of wereldmuziektijdschriften ligt de nadruk niet op (Engelstalige) singer-songwriters, Keltische of Britse folk, Afrikaanse en overige niet westerse wereldmuziek. De focus ligt op uitgaven die op het CPL en Nordic Noteslabel van Christian Pliefke verschijnen.

De uitgave is in feite een noodgreep door diezelfde Pliefke, die – terecht – opmerkt dat zijn uitgaven onverklaarbaar weinig aandacht krijgen in bestaande uitgaven. Ik prijs me gelukkig dat New Folk Sounds daarop een uitzondering is, want op beide labels (aangevuld door  Beste!Unterhaltung) verschijnt de meest fraaie rootsmuziek, die het meer dan verdient in de schijnwerpers te staan. Er zijn twee uitgaven verschenen, de derde staat voor begin 2021 op de rol.

Bovengenoemde cd is bedoeld als muzikale aanvulling op de in het tijdschrift gepubliceerde verhalen, recensies en achtergronden van muzikanten en de cultuur van waaruit ze hun muziek maken. Het tijdschrift zelf heb ik nog niet onder ogen gehad, maar afgaande op de compilatie moet het een interessant geheel zijn.

De verzamel-cd kent groepen uit de Baltische staten, Finland, Oekraïne, Rusland zoals Okra Playground, Auli, Tautumeitas, Svjata Vatra, Vedan Kolod en UDU. Vaste lezers zullen de namen herkennen. Nu nog de muziek aanschaffen.

Scroll naar boven