Diverse artiesten – Folk & great tunes from Russia

Folk & great tunes form Russia
(CPL music CPL043)

Christian Pliefke blijft bezig met het uitbrengen van geweldige muziek uit voor ons haast onontgonnen gebieden. Eerder muziek uit Scandinavië, de Atlantische eilanden, de Baltische staten etc, richt hij de aandacht nu op Rusland. In de traditie van eerdere verzamelalbums op NN en CPL is er nu een overzicht op 2 cd’s met een brede waaier aan roots muziek stijlen, -invloeden, verschillende achtergronden etcetrera, met als bindend kenmerk: Rusland.
De variatie is immens. Van klezmer door Dobranotch, meerstemmig a capella met Taisa Krasnopevceva of het vrouwenkoor Merema, oerfolk met Vedan Kolod, Tuvaanse keelzang (Scuthian trace, Radik Tyulyush), folkrock (Nachni S Nachala), sferische altfolk (Ayarkhaam), de singer songwriter inclusief duduk (Belukha jam) tot ethnopop, vertegenwoordigd door zangeres Alyona Minulima. En eerlijk gezegd vind ik deze ethnopop veel beter te pruimen dan het overgeproduceerde lawaai in de meeste westerse varianten.
Dansbare electrofolk komt van Eduard Andriyanov en ook bij Sage voeren de digitale instrumenten de boventoon, al linkt deze muziek meer aan die van bijvoorbeeld Dead Can Dance. Gothic gerelateerde klanken hoor je van Zemlya Legend (meer melodisch) en Juncti (experimenteel). Enkele opmerkelijke tracks er uit filterend komen we bij Staritsa dat hun Khodil Gospod start met repetitief glockenspiel, daar stuwende percussie aan toevoegt en het tenslotte met stevig vervormde elektrische gitaren een hardrock sausje overgiet.
Toegankelijk is het liefdesliedje It’s all about love dat door Valeriya Shaportova begeleid wordt met (een aantal) niet geheel zuiver gestemde gusli. Maar dat zweverige maakt het juist interessant en wijds. Zeer knap is wat Turbozen laat horen wat je allemaal met een simpele mondharp en elektronische hulpmiddelen kunt doen. De langste track (ruim 8 minuten) is afkomstig van Dmitry Paramonov, die met een gusli een traditionele ballad uitvoert.
Kenmerkende polyfone samenzang a la Watersons is er van Beneath the Clouds. Een oorverwarmende eruptie van harmonieën van de menselijke stem. De groep won onlangs enkele prestigieuze prijzen en duidelijk is waarom. Pure traditie overigens: onbegeleid, een overgeleverd lied en gezongen in traditionele stijl. Geheel anders is Hot sun van Kerelia, een folkjazzy uitvoering die qua sfeer doet denken aan John Martyn en Nick Drake. De cd sluit af met doedelzakgeweld, voorzien van een electrobeat door neo-folkgroep Gilead.
De trackselectie werd verzorgd door Dayana Antipova (muzikant bij Vedan Kolod), die er in geslaagd is een zeer afwisselende, spannende bloemlezing te maken van het vele moois dat uit het Oosten komt. De namen zullen u net zo veel zeggen als mij, maar deze recente CPL uitgave nodigt uit om op zoek te gaan naar meer van dit lekkers. Albums, Titels en catalogusnummers staan vermeld bij de uitgebreide trackinformatie.

Scroll naar boven