Diverse artiesten – Folk & great tunes from Latvia

Folk & Great tunes from Latvia
(CPL music CPL026)

Wie zich wil oriënteren op wat er zoal te koop is aan folkmuziek in Letland wordt met deze dubbel-cd op zijn wenken bediend. Eenenveertig tracks maar liefst, waarbij de meeste uitvoerende telkens twee tracks zijn toebedeeld. Onder de groepsnamen vind je onder meer het al meer bekende Ilgi en Tautumeitas, maar verder grotendeels (nog) onbekende formaties.
De muziek is zeer afwisselend, evenals de uitvoering. ImantaDimanta zou je bijvoorbeeld een alternatieve popgroep kunnen noemen met drums en elektrische gitaren vooraan in het klankbeeld. Op andere momenten overheersen traditionele instrumenten als de doedelzak, de kokle (kantele familie) en de giga (viool met twee bassnaren). Wat opvalt is het grote enthousiasme en dynamiek in de zang. Ze zingen alsof de klanken in de storm zelfs aan de andere kant van de rivier gehoord moeten worden. Niks geen gefluister of ingehouden woorden.
Soms hoor je de polyfonie die ook het Finse kenmerkt. Bij Saucejas is de verleiding groot te denken dat hier een Bulgaars polyfoon zingend koor bezig is. Stevige percussie is een eveneens opvallend item. En naast de traditionele en elektrische instrumenten zijn ze niet vies van een portie elektronica als drumbox of sampler. Heel fraai is dat in de tracks van ZeMe waar kokle en elektronica elkaar knap aanvullen. Ilgi doet daar met succes nog een schepje bovenop met esoterische en door een vocoder gehaalde zang. Hoe techniek en traditie mooi samen kunnen gaan…
Ilza is het tegendeel. Je zou ze, met pompende accordeon, fluit, percussie en een stampbas naast de koorzang haast folkloristisch noemen. Laima Jansone krijgt slechts één track toebedeeld. Ik protesteer volop, want wat deze virtuoos op haar kokle laat horen is subliem! Dat geldt evenzeer voor die andere solo kokle speler Valdis Muktupavels, die je ruim zes minuten laat wegdromen in een muzikale reis en alle mogelijkheden uit het instrument tovert. Nog vermelden de theatrale muziek, inclusief kokle, jazzbas, trompet en gearticuleerde zang van Vetras Saites. De (tweede) cd wordt afgesloten met een kinderorkest of vergelijkbaar. Amateuristisch nog, maar wel met veel speelplezier.
Folk & Great tunes from Latvia biedt afwisseling in overvloed dus. Geen eenheidsworst en soms van het ene uiterste in het andere. Maar dat geeft wel weer dat de folkmuziek in Letland volop in beweging is. Zoals bij alle overzicht-cd’s van Nordic Notes of CPL staan alle gegevens (titel, uitvoerende, bestelnummers etc) vermeld in het cd boekje. Opnieuw een zeer waardevolle en welkome aanvulling in de wereldmuziek door Christian Pliefke.

Scroll naar boven